Насловна » Актуелно » Вести » Вучић с папом: Ценимо позицију Ватикана по питању КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић с папом: Ценимо позицију Ватикана по питању КиМ

12. септембар 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић преенео је данас поглавару Римокатоличке цркве, папи Фрањи, да Србија "изузетно цени принципијелну позицију Свете столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемељену на поштовању међународног права".

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је у разговору с папом, са којим се састао јутрос у Ватикану, истовремено захвалио на конструктивном приступу Свете столице по том питању.

Како је наведено на инстаграм профилу председника "Будућностсрбијеав", уз фотографије са састанка, председник Србије и папа су разговарали о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, регионалној и међународној сарадњи.

Вучић је нагласио да је сарадња између Србије и Римокатолицке цркве врло добра и на изузетно конструктивном нивоу, уз обострано уважавање, наводи се на инстаграм профилу председника "Будућностсрбијеав", уз фотографије са састанка.

Председник је истакао да је Србија дугорочно опредељена да негује и унапредује односе са Светом столицом, додавши да ћемо наредне године обележити 100 година од успостављања наших дипломатских односа.

Током сусрета, Вучић је истакао да односе Србије и Свете столице одликује подударност ставова по значајним међународним питањима.

Реч је, пре свега, о питању заштите хришћана и хришћанског наслеђа и унапређењу њихових људских права.

С тим у вези, Вучић је указао на изузетан значај заšтите, поšтовања и унапређења права српског и осталог неалбанског становништва на Косову и Метохији, заштите и обнове српског верског и културног наслеђа на КиМ, а посебно православних цркава и манастира под заштитом УНЕСКО.

"Изузетно ценимо принципијелну позицију Свете столице по питању непризнавања једнострано проглаšене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемељену на поšштовању међународног права", нагласио је Вучић и захвалио на конструктивном приступу Свете столице по том питању.

"Србија је чврсто уверена да разговори представљају једини пут за решавање свих отворених питања, због чега смо се и након увођења такси, уздрžали од реципрочних мера и било каквих потеза, који би додатно отежали постојеће стање", указао је Вучић.

Он је поручио да Србија наставља са конструктивним залагањем за проналаžење одрžивог и компромисног решšења за питање Косова и Метохије, искључиво путем дијалога.

"Међутим, приšштинска страна, повлачењем ирационалних једностраних потеза и константним провокацијама, онемогућава било какав дијалог и договор", нагласио је Вучић.

Током разговора са папом Франциском, Вучић је изразио искрену захвалност Светој столици и папи на подршци коју пружžа европским интеграцијама Србије.