Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Приштина хоће да замени Српску листу својим пуленима
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Приштина хоће да замени Српску листу својим пуленима

19. септембар 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да Приштина, уз подршку дела међународне заједнице, покушава да умањи број српских гласова на предстојећим изборима и да представнике Српске листе замени "својим пуленима".

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"На Косову и Метохији је покушај реализације сценарија по коме би глас Срба у нашој јужној покрајини био узурпиран, а Срби у потпуности скрајнути из политичког живота и лишени сваког права да одлучују о својој судбини у нашој јужној покрајини", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Он је рекао да је у току покушај да се дисциплински казне сви радници српске националности запослени у Пошти Косова у Приштини који одбијају да сарађују са представницима СЛС Слободана Петровића, за коју каже да су је организовали приштински Албанци.

Циљ тих притисака је да се одузму гласови Српској листи, да се умањи утицај Србије и Београда у јужној покрајини.

Ђурић је рекао и да Приштина покушава да подмити Србе и купи њихове гласове додељујући им грантове за пољопривреду.

Приштина врши и све већи број притисака на Српску листу, рекао је Ђурић и бираче српске националности на КиМ.

"Најпре смо пре неколико дана виделил нелегитимну, а чак и по приштинским прописима нелегалну одлуку такозване Централне изборне комисије по којој је забрањена употреба сропских личних карата и других личних докумената које издаје Србија за гласање на овим изборима што је урађено намерно и тендециозно и са циљем да се Србима на КиМ одузме глас, да се што је могуће више смањи број Срба који ће учествовати на овим изборима", рекао је Ђурић.

Каже да је то зато што се албански политичари и они који их подржавају у Приштини надају да ће са смањеним броја Срба који гласају и одазивом Срба на изборима, како је рекао, лажни представници Срба на КиМ који одговарају албанским сепаратистима заузети места гарантована за Србе у парламенту у Приштини.

"То је оно чему се они надају. Једино чему се надају је да Срби неће изаћи на ове изборе. А онда када им није било довољно то што су забранили Србима право да гласају са важећим документима, тог момента започели су са притисцима преко СЛС Слободана Петровића", рекао је Ђурић.

Приштина је, истиче, оркестрирала и организовалала притиске, преко СЛС и Слободана Петровића, на српске запослене у покрајинским институцијама покрећући дисциплинске поступке и прогонећи их са радних места.

Он је поставио питање земљама Квинте и представницима међународне заједнице да ли ће реаговати на претње запосленима у Пошти Косова и на покусај куповине гласова Срба како би се, како каже, изабрали представници лојални Приштини.

Поново је позвао Србе на јединство око Српске листе, као и да у што већем броју изађу на изборе.

Ђурић: Питање клупских такмичења се не сме политизовати

Неприхватљиво је онемогућавање игре једном клубу из централне Србије на Косову и Метохији и то што неко "звецка претњама" да ће забранити било коме да игра фудбал супротно је свим цивилизацијским нормама, поручио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић је коментаришућу захтеве косовског фудбалског савеза да се не дозволи утакмица шеснаестине финала Купа Србије Трепча - Црвене звезде у Звечену и најаву забране уласка фудбалерима Звезде, рекао да је понашање Приштине неприхватљиво, да се никоме не може бранити слобода кретања и да се питање клупских такмичења не сме политизовати.

"Онемогућавање игре једном клубу из централне Србије у нашој јужној покрајини је неприхватљиво, као и пристици на клубове са КиМ, који имају политичку позадину", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Како је рекао, притисци Приштине на клубове да не играју у српским такмицењима имају за циљ афирмацију њихове бробе за тзв. независност Косова и имају "сваке везе са сепаратизмом, а не са спортом".

"Чак и да узмемо да је питање репрезентативниг такмичења донекле политичко питање, питање клупских такмичења не би смело да буде политизовано на било који начин", рекао је Ђурић и апеловао на све који имају утицај и одговорност у међународној заједници да се свима омогуће основна људска права и не ометају клупска такмичења.

Ђурић је истакао да Приштина таквим захтевима крши елементарне принципе слободе кретња, наводећи да би забрана слободе кретања у Европи у 20. веку у нормалним условима морала да наиђе на најширу осуду.

Додао је да се Срби на КиМ неизмерно радују напретку и пласману Трепче, која је достигла ниво такмичења да може да учествује "барабар" са највећим српским клубовима.