Насловна » Актуелно » Вести » Канцеларија за КиМ: Међународне мисије на КиМ да прате случај Арсић
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Канцеларија за КиМ: Међународне мисије на КиМ да прате случај Арсић

23. октобар 2019.

Данас се још један Србин Ненад Арсић нашао на удару приштинског правосуђа због сумњи да је одговоран за ратне злочине, и позивамо међународне мисије на Косову и Метохији да помно прате овај случај, јер је јасно да, у атмосфери политичке радикализације у Приштини и све отворенијих шовинистичких изјава и потеза тамошњих политичких актера, не постоје претпоставке да се овај предмет процесуира у складу са основним демократским стандардима.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

На Косову и Метохији нема услова за фер суђење особама српске националности, посебно када је реч о озбиљним оптужбама, попут оних за ратне злочине, и зато је неопходно да међународни представници на терену предузму кораке како би се спречила нова хапшења и застрашивање српског народа.

Искуство нас је научило да готово сви поступци ове врсте бивају окончани ослобађањем осумњиченог, и то након вишемесечних притвора, и сматрамо да је и овај случај део кампање којом треба да се смањи револт и незадовољство албанске јавности на Косову и Метохији због почетка рада специјалног суда за злочине УЧК.

У атмосфери у којој се Срби хапсе, а онда се држе у притвору на основу паушалних или лажних оптужби, попут оних које је приштинским истражним органима давала Рада Трајковић, нема простора за дијалог и споразумно решавање проблема.

Срби су током сукоба на Косову и Метохији бранили своју земљу и огњишта, и не сме се дозволити да људи буду кривично гоњени зато што су бранили своје куће и породице.