Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Тужилац Хоџа умешан у прикривање убиства
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Тужилац Хоџа умешан у прикривање убиства

27. октобар 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је тужилац из Приштине Суљ Хоџа, који је учествовао у највећем броју хапшења и затварања Срба, умешан у прикривање убиства Астрита Дехарија у затвору у Призрену, а за кандидата Самоопредељења за премијера Аљбина Куртија рекао да је то политичар екстрема којем је једини циљ протеривање српског народа.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је на ТВ Пинк подсетио да је активиста Самоопредељења Астрит Дехари преминуо пре три године у затвору у Призрену под неразјашњеним околностима, а да је експертиза из Швајцарске показала да није реч о самоубиство, како су приштинске власти тврдиле.

Он је рекао да је швајцарска експертиза дошла до закључка да не само да то није био несрећан случај, него да је врло вероватно да су локални органи, укључујући тужилаштво, били укључени у заташкавање тог случаја.

Ђурић је навео да је тужилац у Специјалном тужилаштву у Приштини Суљ Хоџа, по отужбама које долазе на његов рачун из Приштине, учсетвовао у прикривању тога, и додао да је реч о човеку који је највише Срба оптуживао за различите ствари и због кога се и данас у притвору налазе многи Срби.

"Сада се, на основу страних експертиза испоставља да је учествовао у намештању приказа смрти Астрита Дехарија. То говори о неквалитету и неозбиљности приштинских правосудних институција", рекао је Ђурић.

Оценио је да на КиМ не постоји озбиљан правосудни систем и додао да су најпрофесионалније судије на том простору српске судије.

"Те судије и тужиоци углавном раде у Основном суду у Косовској Митровици где Срби чине већину, али мимо тога, веома мали број је професионалних судија и углавном су то људи који су до 1999. године били у правосудним органима терористичке ОВК или се крили по шумама, глумили неке паралелне институције и они су данас потпуно у функцији политике ратних команданата ОВК", рекао је Ђурић.

Зато, додао је, не треба да нас чуди кад се појаве овакве чињенице о људима као што је Хоџа.

"Нисам ни судија ни тужзилац, па не знам да ли је неко крив, али је очигледно да су њима Срби увек криви за све и да увек траже најмањи разлог да упадну на север КиМ и застрашују народ.

Говорећи о Аљбину Куртију Ђурић је рекао да када се помисли да нема екстремнијих политицара у Приштини покаже се да их има, уз оцену да је лидер Самоопредељења политицар екстрема и опасност за цитав регион, да се ради о личности која и не износи неки политички или економски програм већ се само бави Србима и како их протерати и како „истерати" Србију са КиМ, са главном метом председником Србије Александром Вучићем.

"Искључива тема којом се бави су Срби и како потиснути Србију са КиМ, а Вучић му је нацртан као главна мета, као неко ко је главни противник сепаратистичког сценарија стварања независног Косова", рекао је Ђурић.

Навео је да Курти отворено негативно прича против свих добрих иницијатива које треба да изграде мостове сарадње у региону и показује да уопште не жели никакав разговор са Београдом.

"Он отворено каже нећемо да се повезујемо ни економски, ни инфраструктурно ни са остатком Србије, ни са државама у региону. Каже нећемо четврту Југославију, него хоћемо да створимо трећу Републику Косово", рекао је Ђурић и констатовао: "Још ни прву није успео, хвала Богу, да направи, а већ прича о трећој и рушењима некаквих будућих, непостојећих Југославија".

Нагласио је да је нетацно да Курти није уцествовао у ОВК и подсетио да је био сарадник Адема Демаћија и део ОВК, наводећи да тврдње о његовој тобожњој умерености у појединим београдским медијима, уз везивање са Радом Трајковић, Ненадом Рашићем…све заједно довољно говори о томе о цему је рец.

Упозорио је на опасност од тога да Куртијеве изјаве о стварању неке Велике Албаније не наилазе на широку медународну осуду, али и поруцио да ако неко мисли да је могуце да Србе уцини робљем „грдно се вара", јер иза њих стоји економски снажна и у сваком смилсу јака држава Србија.

Ђурић се осврнуо и на пребројавање гласацких листица из Србије у скафандерима и заштитној опреми и оценио да је то „такав случај бедног и мизерног расизма" који би да, нису Срби у питању, био главна тема светских медијиа недељама и месецима.

То је, рекао је Ђурић, пример бесрамности и расизма према Србима, а ћутање међународне јавности је подједнако страшно као и тај расизам.