Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић са Лундином о ситуацији на КиМ и дијалогу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић са Лундином о ситуацији на КиМ и дијалогу

30. октобар 2019.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са амбасадором Краљевине Шведске у Републици Србији Јаном Лундином.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је указао на тежак положај и проблеме Срба у покрајини и објаснио веома компликовану ситуацију у вези са дијалогом Београда и Приштине.

Ђурић је саговорнику предочио да у Приштини на власт долазе политичке снаге које су досадашњом политичком праксом, реториком и програмским опредељењима доказале да су против дијалога и да су претња за регионалну стабилност.

Веома је, према Ђурићевим речима, опасно и то што је интеррегнум у Приштини искоришћен за појачавање притиска према српском народу, чија се политичка воља исказана на последњим покрајинским изборима систематски занемарује, и коме се отворено прети упадима такозваних косовских специјалаца на север покрајине.

Ђурић је, такође, констатовао и да се сада већ вишемесечна пракса противправног забрањивања уласка у покрајину представницима Канцеларије за Косово и Метохију, Срби стављају пред озбиљне егзистенцијалне изазове, јер је Канцеларија главни канал за реализацију економске помоћи нашем народу.

Он је истакао да ће Србија уложити све напоре да дестабилизација региона буде избегнута и да дијалог Београда и Приштине буде настављен, под условом да нове приштинске власти створе минималне предуслове за то.

Стратешко опредељење Београда је, према Ђурићевим речима, снажење регионалне сарадње и стварање предуслова за заједнички економски и демократски напредак, али језик претњи, ултиматума и уцена којим се служи Приштина не доприноси остварењу тог циља.