Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Вучић Палмеру предочио шта Приштина није урадила, а морала је
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Вучић Палмеру предочио шта Приштина није урадила, а морала је

05. новембар 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да је председник Александар Вучић предочио специјалном изасланику САД за Западни Балкан Метју Палмеру шта су замерке на понашање Приштине, шта је Приштина у претходних година пропустила да уради, а била је њена обавеза.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

Он је навео да је прошло 2.387 дана од како Приштина не спроводи споразум о Заједници српских општина, те да је разговор са Палмером био прилика да се постави питање шта је међународна заједница урадила по питању спровођења потписаних споразума.

"То је био разговор у коме је Србија на равноправан начин, чувајући достојанство, штитила своје интересе, иако знамо да САД као неупоредиво војно и политички моћнија земља већ две деценије уназад подржавају независност Косова", рекао је Ђурић за ТВ Пинк.

Додаје да је председник Србије на директан и одговоран начин "суочио" Палмера са чињеницама, а један од примера је формирање косовске војске, где је Приштина прекршила, не само међународне прописе, већ и такозвани устав Косова.

Наводи да је председник указивао на положај Срба на КиМ, где Приштина покушава да прекроји изборну вољу Срба, који су се определили за Српску листу, да су покушали да их маргинализују.

Ђурић је навео да се уважава и препознаје одговорна позиција Србије везана за јачање сарадње у региону, да се коначно уведе слобода протока робе, људи, капитала и услуга.

Шеф Канцеларије за КиМ је подсетио какву ситуацију су затекли када су дошли на власт по питању Косова. Он је навео да је 28. септембра 2007. године Борис Тадић, тадашњи председник, директно разговорао са представницима тзв. Косова, као и да исте године Марти Ахтисари као решење предлаже надгледану независност.

Наводи да 5. новембра 2007. годину, тадашња актуелна власт у Београду, предлаже модел Хонг Конга, што је одбачено, да би 17. фербруара 2008. године Косово прогласило независност.

Подсећа да је 15. августа 2008. године тадашњи министар спољних послова Вук Јеремић званично предао Генералној скупштини УН захтев да Србија тражи саветодавно мишљење Међународног суда правде на питање "Да ли је легално једнострано проглашење независности Косова".

"Поставља питање суду у коме већину судија политички бирају владе које су подржале независност КиМ. Јула 2010. године међународни суд правде доноси мишљење да је једнострано проглашена независност није у супротности са међународним правом". подсећа Ђурић.

Наглашава да је 9. септембра 2010. године у Генералној скупштини УН на предлог тадашњих власти у Србији избачен УНМНИК и посредник у дијалогу постаје ЕУ.До половине 2012. године, подсећа, шеф преговарачког тима био је Борко Стефановић и у том периоду уведен је царински печат, постигнут споразум о катастру, о регионалној сарадњи...

"И они сада говоре неком да је нешто издао. Вук Јеремић је последњи на планети који би тако нешто могао да прича", закључио је Ђурић.