Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Укидање такси, па дијалог, Макрон показује посвећеност
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Укидање такси, па дијалог, Макрон показује посвећеност

12. новембар 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је француски председник Емануел Макрон данашњим састанком са њим и Тачијем желео да покаже посвећеност Европске уније Косову као проблему на европском тлу, те да је он поновио став Србије да дијалог може бити настављен ако Приштина укине таксе.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

На питање новинара, којима је пренео о чему је било речи у сусрету Макрона са њим и Тачијем, да ли је Макрон овим састанком желео да се активније укључи у решавање косовског проблема и што пре врати две стране дијалогу, Вучић је казао да нема сумње у то да Француска и Европа желе да имају најзначајнију улогу по том питању, поштујући Американце и све друге.

Француски председник је то рекао пре свега мислећи на себе и немачку канцеларку, као и европске институције", нагласио је он.

Упитан да ли је Макрон инсистирао на укидању такси, Вучић је подсетио да је шеф француске државе већ безброј пута о томе говорио.

Зна то и Тачи. Није то питање о којем се расправља, сви знају за то и то је ствар која се подразумева. Чекамо да укину таксе па да разговарамо, наравно, ако желе да разговарамо о постизању компромиса", рекао је Вучић.

Макрон је, каже, желео на том, ненајављеном састанку, желео да чује каква је ситуација: Ја сам био реалистичан, помало песимистичан, био отворен и рекао истину, пренео је он.

Казао је да је Тачи говорио како ће влада у Приштини бити формирана почетком децембра.

Ја сам рекао да неће бити тако, као и обично, па је Тачи рекао 'онда, добро, сачекајте до јануара, додао је Вучић.

Вучић је истакао да је позиција Србије непромењена и да ће наставити дијалог када Приштина укине дијалог.

Када укину таксе можемо да седнемо за сто, поновио је Вучић.