Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Приштина да схвати да се сва нерешена питања решавају, не уценама, већ дијалогом
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Приштина да схвати да се сва нерешена питања решавају, не уценама, већ дијалогом

22. новембар 2019.

Сама идеја реципроцитета коју Аљбин Курти папагајски понавља у потпуној је супротности са жељом одговорних и далековидих лидера у региону да на овим просторима створе услове за динамичнији развој и слободан проток људи, робе и капитала.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Реципроцитет је синоним за самоизолацију самопроглашеног Косова и инфантилан политички одговор на чињеницу да међународна подршка једнострано проглашеној независности опада и да је тај тзв. државотворни пројекат у дубокој кризи.

Курти не може да дурењем и екстремизмом реши нагомилане социјалне и економске проблеме и друштвену кризу у нашој јужној покрајини, проистеклу из неспособности и неодговорности албанске политичке елите.

Да би и Срби и Албанци на Косову и Метохији могли да почну да живе достојанственим животом, Приштина треба да схвати да се сва нерешена питања решавају, не уценама, већ дијалогом, и то након што се укину антицивилизацијске таксе на робу из централне Србије.

Годишњица увођења антицивилизацијских такси од сто одсто на производе из централне Србије је и годишњица неуспеха дела међународне заједнице да на простору западног Балкана осигура поштовање вредности на којима почива савремена Европа.

Једној бахатој и самовољној групи албанских политичких лидера у Приштини дозвољено је да крши Цефта споразум и многе друге споразуме иза којих је својим ауторитетом стала Европска унија.

Испоставило се, нажалост, да они који су донели одлуку о увођењу ове трговинске блокаде нису усамљени у безумљу, већ да међу албанским политичким структурама на КиМ постоји консензус да се са Београдом и даље треба разговарати језиком уцена и притисака.

Продуктиван дијалог је веома тешко водити са неким ко непрестано доказује своју вероломност и жељу да своју вољу намеће једностраним манифестацијама силе, и чак се поноси неспособношћу и неспремношћу да спроводи преузете обавезе и поштује дату реч.