Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Не може Курти да одређује ко представља Србе у дијалогу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Не може Курти да одређује ко представља Србе у дијалогу

07. децембар 2019. Извор: Танјуг

Занимљиво је да политичари у Приштини мисле да имају право да одређују ко ће да представља српску страну у дијалогу, а још је занимљивије што Аљбин Курти мисли да може да разговара са неким, очекујући да му се тај неко ничице клања и извињава му се сваког дана за оно што јесте и није крив, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

Тим речима је Ђурић прокоментарисао Куртијеву изјаву из Берлина да има три принципа за наставак дијалога, од којих је први да неће председника Србије Александра Вучића за преговарачким столом.

Ђурић је рекао да је парадокс када Тачи, Харадинај, Весељи покушвају да са огромне моралне висине држе придике Србима ко за шта треба да се каје и ко коме треба да се извињава.

"Као да су они били часне сестре или милосрдни анђели за време агресије и терористичке побуне на КиМ, па имају право да са висине некоме деле лекције. А, сви добро знају шта су радили", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Указао је и да је проблем са ставовима приштинских политичара у томе што нико од њих не гледа у будућност, већ се свака њихова изјава односи на догађаје од пре 20 година, у покушају да се некоме налепи етикета геноцидног, масовних убица, прогонитеља, без речи о будућности.

Додаје да они сматрају да пут у будућност треба да води преко прошлости тако што би Срби признали лажну, искључиву кривицу за све догађаје на КиМ, као да није на хиљаде Срба убијено и на стотине хиљада протеране.

"Само са Србијом која клечи ничице, која се извињава и постиђена је пред моралним величинама Тачијем, Харадинајем, Весељијем, они хоће процес помирења", рекао је Ђурић.

То, додаје, показује да они процес помирења не желе, већ са само да Србији и српском народу стављају етикете, а да на радару немају програм за будућност, већ против дијалога.

"Они би да бирају ко ће да преговара, па им не ваља Вучић, јер неће да се извињава", приметио је Ђурић.

Поновио је да Србија жели да укаже на реално стање на КиМ и да утре пут постизању компромиса, што значи да се у мери којој је могуће уваже интереси обе стране, али да је време показало да је наша рука остала да виси у ваздуху.

"Нећемо одустати од очувања мира и погледа у будућност. Време ће показати да су они који мисле да се у будућност иде преко прошлости на погрешној, а они који су за помирење и уважавање, на правој страни историје", рекао је Ђурић.