Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Суђење Ивановићу игроказ уперен против Србије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Суђење Ивановићу игроказ уперен против Србије

30. децембар 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је данас да оптужница и судски поступак за убиство лидера ГИ СДП Оливера Ивановића представљају политичку шараду и фарсу, чији је циљ да ослаби српске инистуције и присуство Србије на КиМ, али и да без и једног јединог доказа компромитује лидере косовских Срба.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Све то је велика срамота, монтирани политички игроказ. То није суђење убицама већ Србији на КиМ и представницима српског наода, и прогон недужног народа", рекао је Ђурић новинарима после састанка са политичким представницима Срба на КиМ.

Додао је да је процес заснован на лажним сведочењима и оптужбама.

Према Ђурићевим речима, процес представља и малтретирање породице убијеног Ивановића, који уместо суђења убицама гледају фарсу чији је циљ и да Србију осуди пред светом.

Сви докази и индикатори говоре да је одговорност у Приштини, рекао је Ђурић и навео да и сам списак сведока говори о лажним сведоцима - политичарима којима је циљ да оптуже Србију.

Тим поводом, Канцеларија за КиМ је са групом адвоката направила резиме оптужнице са коментарима, које је представио помоћник директора Канцеларије Петар Петковић.

Петковић је говорио о лажним сведоцима из оптужнице који су у сред јауарске ноћи око 23 сата видели тетоважу на рамену "непознате осумњичене особе".

"Само објављивање оптужнице има за циљ да се протерају сви Срби који нешто значе и који су окосница за очување државе на КиМ", рекао је Петковић.

Навео је да тај "политички памфлет" каже да су многи који су бранили север КиМ, попут Звонка Веселиновића, Милана Радојичића и Жељка Бојића, чинили криминалну групу чија је наводна делатност довела до убиства.

"Идеја оптужнице и суђења је да се да алиби Приштини да упада на север дугим цевима, да застрашује српски народ, као што је било када су хапсили и Марка Ђурића, када су покусали да ухапсе Радојичића", рекао је Петковић.

Према његиовим речима, Србија и Канцеларија на челу са Марком Ђућем учиниће све да се успротиве лажима и намери Приштине да суди целокупном српском народу, односно да се кроз правосуђе које је инструмент за сваку врсту обрачуна, обрачунава са Србима у покрајини.