Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: На КиМ реализујемо пројекте вредне 100 милиона евра
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: На КиМ реализујемо пројекте вредне 100 милиона евра

22. јануар 2019. Извор: РТС

Држава на Косову реализује 349 пројеката чија је вредност преко 100 милиона евра, а циљ је да се у овој години стигне до сваког домаћинства, рекао је данас у Лепосавићу помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Петар Петковић

Фото: ТВ Мост

"Након деценија и деценија овде на КиМ захваљујући личној иницијативи председника Србије Александра Вучића и директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића реализује се преко 349 различитих пројеката помоћи српском народу на КиМ који треба у економском смислу да подигне српске средине, како би српски народ на КиМ имао будућност", рекао је Петковић.

Он је навео да је реч о пројектима Владе Србије чија је вредност преко 100 милиона евра, али и о онима који ће се реализовати кроз пројекат "Србија 2020. 2025." и вредни су додатних 150 милиона евра, а које председник Србије поменуо говорећи о свеобухватном плану будућности грађана Србије.

Главна порука је, додао је, да је недопустиво да постоје породице које живе у тешким условима а да се с друге стране зна колико Србија издваја за КиМ.

"Због тога, одговорност свих нас, али посебно људи на локалу, треба да буде повећана јер након свих ових састанака и покушаја да сагледамо ситуацију у српским општинама на КиМ одредићемо и даље кораке рада Канцеларије за КиМ али фебруар ће, како је директор Канцеларије Марко Ђурић најавио, бити и месец одлука које ће се односити на смене оних који нису добро радили", рекао је Петковић.

Петковић се, иначе, данас у Лепосавићу састао са општинским челницима, руководиоцима културних, просветних и јавних предузећа, а начелник је Косовскомитровичког округа Славко Симић изјавио да је финансијском подршком Србије и озбиљним инвестиционим планом за српски народ на КиМ створена стратегија да српски народ остане и опстане.

Осврћући се на акције које су спроведене крајем прошле године и почетком овог месеца, Симић је казао да су показали одговорност према грађанима али и институцијама.

"Показали смо одговорност и према држави Србији и према нашем народу и институцијама Србије. Ова година биће година борбе за наш народ, за најугроженије становништво и ова година ће бити година за очување и јачање српских институција. То ћемо успети јер имамо добру залеђину државе Србије, имамо координисани рад свих функционера у јавним институцијама и тако ћемо помоћи грађанима да победе свако искушење, изазов и сваки проблем", навео је Симић.

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић констатовао је да је држава Србија присутна на КиМ више него икада и додао да су евидентирани највећи проблеми с којима се суочавају породице које су људи из локалне самоуправе обиšли у претходном периоду, због чега је упозорио да је најваžније да се акција настави, а проблеми решавају са Канцеларијом за КиМ и државом Србијом.

Он је казао да верује да ће се захваљујући улагањима покренути привреда на подручју општине Лепосавић, да ће бити изграђена фабрика батерија, а подсетио је да се водило рачуна и о људима који немају решено стамбено питање и да ће у наредних неколико дана уручити кључеве станова за 58 породица у три зграде.