Насловна » Актуелно » Вести » Кошаркашима Слоге из Баточине онемогућен улазак на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Кошаркашима Слоге из Баточине онемогућен улазак на КиМ

10. фебруар 2019.

Кошаркашима "Слоге" из Баточине није било дозвољено да преко административног прелаза Јариње дођу на Косово и Метохију, чиме је спречено одигравање утакмице Друге српске лиге са домаћином "Трепчом" из Косовске Митровице.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Реч је, као и у претходним случајевима задржавања спортиста на административним прелазима, о покушају изолације српског народа на северу Косова и Метохије и сасвим безразложном иживљавању, које за последицу може имати само додатно продубљивање међуетничке дистанце у покрајини.

Спорт је макар симболично преживљавао и у најмрачнијим тренуцима европске историје, а древни народи су чак у ратно време проглашавали примирја како би се спортисти слободно такмичили.

Они који су у Приштини донели одлуку да систематски спречавају Србе да се баве спортом и такмиче не каскају, дакле, за савременим цивилизацијским вредностима, већ заостају и за онима који су живели пре два и по миленијума.

Овакво антицивилизацијско опхођење Приштине је само још један од аргумената у прилог тврдњи да су самопроглашено Косово и тамошње привремене институције самоуправе претња стабилности региона и непријатељ вредности на којима почива цивилизација.