Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Американци чврсто за укидање такси и то - одмах
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Американци чврсто за укидање такси и то - одмах

13. фебруар 2020. Извор: Танјуг

Американци веома чврсто и тврдо инсистирају на хитном укидању такси, поручио је председник Србије Александар Вучић после разговора са специјалним изаслаником америчког председника Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине, Ричардом Гренелом и истакао да ти разговори никада нису лаки за Србију.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Од изузетног је значаја да Американци веома чврсто, тврдо инсистирају на укидању такси, одмах, хитно, и да се наставе разговори између нас и Приштине", рекао је Вучић новинарима у Минхену.

Упитан какве су Гренелове идеје, Вучић је рекао да амерички представник отворено, нескривено и снажно говори о неопходности укидања такси, али је додао да је сигуран ће у будућности и Београд бити изложен таквој врсти порука, по неким другим питањима.

"За данас немам ништа друго да кажем, осим да смо имали отворен и искрен разговор, који за нас није лак, али сам задовољан што је Гренел чврсто приступио укидању такси", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да грађани морају знати да се таксе тичу сваког грађанина Србије "Њихово увођење нам је умањило раст за 0,4 одсто. Значајно је смањило моћ даљег увећавања плата и пензија. А што је економија снажнија, што будемо могли да продиремо шире то је снага Србије већа, и тако ће и стандард бити већи", објаснио је Вучић.

Поновио је још једном захвалност Гренелу, али и државном секретару Мајку Помпеу на залагању за укидање такси, додавши да захваљује пре свега Доналду Трампу, јер је то његова политика.

Упитан да ли може да се очекује да представници Београда и Приштине седну за сто, Вучић је рекао да то зависи од укидања такси.

"Оног дана кад се укину таксе ми смо спремни да седнемо за сто, без обзира на изборну кампању", рекао је Вучић.

"Са њима смо седели и у Давосу и на разним другим местима, где нисмо водили формалне преговоре. А формални преговори зависе од укидања такси. Оног дана када се укину таксе, ми смо спремни да седнемо за сто. И невезано за изборне кампање и невезано за све, ми смо на то спремни", навео је Вучић.

Он је навео и да је делегација Србије на састанку са Гренелом инсистирала на четири слободе - протоку људи, роба, услуга и капитала, који су од приоритетног значаја, али ће се, каже тек видети како, на који начин и у колико фаза ће се водити разговори.

Он је рекао да за нас по том питању нема лаких разговора, о било чему да се разговара.

"То људи треба да разумеју а ми морамо да сачувамо и мир и стабилност и обезбедимо економски напредак земље и чувамо интересе", рекао је Вучић.

Сутра оквирни споразум о железничкој линији Београд-Приштина

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће сутра у Минхену бити потписан оквирни споразум о железничком саобраћају између Београда и Приштине.

Вучић је новинарима у Минхену, након састанка са изаслаником америчког председника за преговоре Београда и Приштине Ричардом Гренелом, рекао да ће споразум сутра ујутру потписати директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и да је он веома значајан, јер ће омогућити слободан проток људи и робе.

"Урадићемо то по правилима и процедурама. Кад се успоставе железничка и авио-линија, као и ауто-пут, успоставиће се и права слобода кретања људи и робе и зато је важно и укидање такси на робу из централне Србије", рекао је Вучић.

Он је навео да је зато захвалан и Гренелу, јер инсистира на укидању такси.

"Не можете да држите воз на административној линији два или три сата", рекао је Вучић.

Вучић: Сутра један од најнапорнијих дана,пуно разговора о Србији

Председника Србије Александра Вучића сутра у Минхену чека, по сопственом признању, један од најнапорнијих радних дана, пошто ће пуних 16 сати, скоро до поноћи, имати важне састанке у оквиру Безбедносне конференције, али је смисао свих тих састанака, поред осталог, што воде перцепцији Србије као земље повољног пословног амбијента и атрактивне дестинације за инвеститоре.

Вучић је у изјави новинарима најавио, тако, да ће учествовати на панелу на коме ће вероватно бити и албански представници са КиМ, али и да ће покушати да привуче нове немачке инвеститоре у нашу земљу.

Панел са немачким инвеститорима ће, каже, бити од фантастичног значаја за нашу земљу, а организован је уз подршку Вофганга Ишингера.

"Спремам се за то и желим да привучемо још немачких инвеститора. Ишингер, који је политичка легенда Немачке и који има огроман углед у Немачкој, је позвао те инвеститоре да дођу и да Србија представи себе као инвестициону дестинацију. Да то радите на Минхенском безбедносном форуму, то је од огромног значаја".

Председник Србије истиче да је то велика част и прилика.

Имаћемо и панел на који ће доћи велики број међународних представника и политичара.

"Верујем да ће бити и албански представници са КиМ, тако да видећемо како ће ту да теку разговори и какве ће идеје неких других људи да буду".

Вучић: Курти не зна историју, мини Шенген за снажну економију

Иза идеје о "мини Шенгену" не стоји ништа друго сем жеље за снажном економијом, слободним протоком људи и капитала и бољим животним стандардом за Србе и Албанце, поручио је председник Александар Вучић, коментаришући оцену Албина Куртија да се иза "мини Шенгена" крије намера Србије да ствара "четврту Југославију".

Вучић каже и да се из те Куртијеве оцене види да он не познаје историју свог народа, ни региона, али и да има завереничке теорије и мисли да се "иза свега нешто крије".

"Они као да читају Зону сумрака и Треће око, имају завереничке теорије, као и многи политичари из централне Србије, мисле да се нешто иза тога крије. Иза моје идеје се крије снажна економија, слободан проток људи, роба, услуга и капитала и бољи животни стандард за Србе и Албанце. Пре свега бринем за Србе, али немам ништа против да ни Албанци уживају у благодетима тих слобода", рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара у Минхену.

Каже и да су се Југославије које смо стварали углавном обиле о главу српском народу, јер су Срби из њих излазили проказани, некад и понижени, а неретко смо остали и без стотине хиљада наших људи, као током Другог светског рада и стварања НДХ.

Он оцењује и да Курти не разуме ту идеју и да су за њега идеје раног деветнаестог века и даље суштинске.

"То је њихова ствар, у то не могу да се мешам", рекао је Вучић.

Премијер привремених косовских институција Аљбин Курти изјавио је да је "мини Шенген" српска намера да формира цетврту Југославију и сматра да таква идеја представља опасност.