Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Приштинa ће ''на куково лето'' да уђе у било коју међународну организацију
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Приштинa ће ''на куково лето'' да уђе у било коју међународну организацију

14. мај 2020. Извор: Танјуг

Приштинске власти онемогућиле су да 20 српских лекара и медицинских сестара уђе на Косово и Метохију, саопштио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и истакао да је то је "скандал првог реда", чиме је Приштина показала "нови понор у људском и политичком смислу".

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је прецизирао да су лекари и медицинске сестра заустављени јуче на административном прелазу Мердаре, иако је официр за везу раније већ најавио њихов долазак.

Ђурић је навео и да очекује реакацију међународне заједнице, Мирослава Лајчака и Ричарда Гренела, због ове забране.

"Приштина је овиме показала ново дно и нови најнижи понор и у политичком и у људском смислу, онемогућавајући тиме нормално функционисање и КБЦ у Грачаници и у другим установама", рекао је Ђурић за Танјуг.

Он је навео да је реч о лекарима и медицинским сестрама, које и иначе живе и раде на релацији централна Србија - КиМ, односно, сви су пореклом са Космета и деценијама раде у тим здравственим установама.

Ђурић је рекао и да ово представља кршење бројних међународних норми и обавеза проистеклих из различитих споразума, директно угрожавање здравља и безбедностуу грађана српске националности.

“Ово је резултат политичке климе коју стварају вође албанских партија у Приштини, а директан разлог је у томе што су се у Приштини уплашили изјаве Кадрија Весељија, дан раније, а који је на циничан и злокобан начин, лажљиво говорио о томе како нови лекари долазе из Србије на КиМ. Као да би и то требало да буде проблем, чак и да долазе нови”, рекао је Ђурић.

Приштинске власти су се, сматра Ђурић, очигледно у паничном страху од вође терориста, одлучили за то да српским медицинарима онемогуће улазак.

Ђурић је поручио да ће Београд са још више жара и страсти наставити кампању да истину о Косову, као лажној терористичкој творевини, шири по целом свету.

Ђурић је навео и да је ово “скандал првог реда”, а да се десило медицинарима неке друге националности, то би до сада била главна вест на свим светским медијима, а овако, каже, постоји ризик да прође као незапажена вест.

“Приштини поручујем да само наставе са оваквом праксом и ''на куково лето'' ће да уђу било коју међународну организаију и да остваре било који од политичких циљева. Ми ћемо да наставимо да се понашамо потпуно супротно од њих, када је реч о медицинској и сарадњи у хуманитарним питањима”, рекао је Ђурић.

Додао је да очекује да ће огласити лекарске коморе и лекарска удружења, јер је њиховим колегама онемогућено да нормално обављају свој посао.

Навео је и да постојећи капацитети могу да задовоље бригу о пацијентима на КиМ.