Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Београд ће преговарати са свима, али нема наметнутих решења
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Београд ће преговарати са свима, али нема наметнутих решења

15. јун 2020. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да Београд жели са свима да разговара о косовском питању, али и истакао да нико не може наметати решења и да Србију нико не може натерати да призна независност Косова.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је за телевизију Прва рекао да ће се Београд потрудити да касније у току месеца буде добар домаћин специјалном представнику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку, који данас стиже у Приштину.

Како наводи Ђурић, Београд ће се трудити да буде бољи домаћин од Приштине што, како додаје, неће бити тежак задатак будући да се део политичара у Пришитни већ изјаснио да не жели да разговара са Лајчаком.

"Ми желимо са свима да разговарамо, јер мислимо да представимо своје аргументе свима и да цео свет зна каквом су терору и притисцима у претходним годинама били изложени Срби са КиМ", рекао је Ђурић.

Он је истакао да се на велика звона покренуло српско лобирање за косовско питање што се, како каже, види кроз однос према саговорницима који долазе у Београд, кроз то што је тим који предводи председник Србије довео до повлачења 18 признања независности КиМ, као и кроз то што је онемогућено да Косово уђе у међународне институције.

"То је резултат чињенице да смо после много година лобирање поставили као централни део наше политике", рекао је Ђурић.

Упитан када се може очекивати наставак дијалога, Ђурић је рекао да Приштина од 2018. године отворено спречава и опструише дијалог, а да треба видети да ли ће се то променити са новом владом, на челу с Хотијем.

"Важно је да видимо и с каквим идејама и плановима и циљевима ће и посредници ући у дијалог", рекао је Ђурић.

Истакао је да Београд хоће заштиту државних и националних интереса, светиња и народа на КиМ, као и територије, за шта има чврсте аргументе, Резолуцију 1244, Устав Србије.

"Чули смо најаве представника Приштине које не остављају превише места за оптимизам, они кажу да неће да преговарају ни о чему сем о признању независности Косова", рекао је Ђурић и истакао да то не долази у озбир.

Како каже, Србију неће нико натерати да призна независност Косова.

"Ми можемо да разговарамо о томе како да направимо мир, очувамо стабилност, како да лакше циркулишу људи, роба и капитал преко амднистративне линије, као и о читавом низу договора од раније, попут ЗСО, што нам дугујете", рекао је Ђурић.

Он је истакао да Србији нико неће моћи да намеће решења , наводећи да су та времена давно прошла.

Говорећи о односима политичара у Приштини, Ђурић је рекао да се сада једно крило Албанаца такмичи у вређањима и нападима на САД и председника САД Доналда Трампа, док друго крило вређа и напада Лајчака, ЕУ, Брисел.

"За разлику од ранијег периода када су они деловали јединствено и синхронизовано, а Србија није лобирала, говорим о периоду пре 2012. гпдне, данас је ситуација повољнија", рекао је Ђурић.