Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: С Марконом о три кључне теме, добро се разумемо
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: С Марконом о три кључне теме, добро се разумемо

10. јул 2020.

Председник Србие Александар Вучић пренео је да је са француским председником Емануелом Макроном разговарао о три кључне теме - данашњем самиту о КиМ, билатералним односима Србије и Француске и будућности Европске уније и Србије у Унији.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Како је рекао, са Макроном је разговарао у четири ока сат и по времена. "Разговарали смо о три кључне теме - сутрашњи самит и односи Срба и Албанаца и решењу косовског питања, затим о билатералним односима и како појачати сарадњу у домену образовања, кулутре, економије и улагања", рекао је Вучић.

Од кључног значаја је и да сам учио од Макрона како он види Европу и свет у будућности, са кључним освртом на европски пут Србије, додао је Вучић.

"Ми се добро разумемо, Макрон увек говори јасним и једноставним језиком. Не разумем увек формалан бирократски речник, али Макрона увек добро разумем…", рекао је Вучић.

Када је реч о сутрашњем самиту о КиМ, у организацији Немачке и Француске, Вучић је рекао да није сигуран да ће моћи да се усвоји заједничка изјава. "Говорио сам стратешки и шта мислим да се збивало и шта може да се догоди у будућности", рекао је Вучић.

Албанци можда не долазе у Брисел,Србија спремна за дијалог

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија спремна за дијалог са Приштином, али да, због неких информација из Приштине, још не зна да ли ће до тога доћи у недељу.

Упитан како гледа на наставак дијалога пошто постоје назнаке да Приштина неће бити заступљена у недељу на највишем нивоу, односно на нивоу премијера Авдулаха Хотија, Вучић је казао да је чуо одређене гласине вечерас да Албанци неће доћи у Брисел, иако се чекало месецима на наставак дијалога.

"Сада сам видео да сам добио поруку од изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и разговараћу са њим вечерас да видим шта ће бити. Да будем искрен, трудимо се да покажемо да смо партнери ЕУ, међународне заједнице, свакоме за дијалог, да не желимо да бежимо од тешких тема. Изненади ме када неко прихвати термин а онда каже да не може да дође због унутрашњих прилика.

Замислите мене да кажем "имам демонстарције и не могу да дођем", казао је он новинарима у Паризу. Вучић је рекао да тако сваки пут чине када им нешто није по вољи.

"Сачекаћу да видим и сутра ћемо бити паметнији. Србија је спремна, и спремни смо да одавде идемо у Брисел", нагласио је он. Вучић је подсетио да је заказана вечера са председником Савета ЕУ Шарл Мишелом, на којој је требало да буде и шеф европске дипломатије Жозеп Борел, Мирослав Лајчак и можда и европски комесар за проширење Оливер Вархеји, а у недељу је требало да почне званично дијалог.

Упитан шта ако опет дође до опструкције дијалога, рекао је да га брине то питање не само у смислу великих игара великих сила. "Бекенд једни, форхенд други - САД и ЕУ. Не заборавите да за нас то није добра ствар, јер морамо да сачувамо мир и стабилност за Србе на КиМ", казао је он.

Подвукао је да ако лудило крене на Косову око оптужнице против Хашима Тачија, међусобни сукоби косовских Албанаца.... увек је мука за Србе. "Нема за кога трећег и зато сам желео да кроз разговоре спустимо тензије и сачувамо наш народ", нагласио је Вучић.

"Овако увек можемо да дођемо до ситуације која је прилично проблематична за нас". Рекао је да Србија показује своју конструктивност, озбиљност и то, истиче, доприноси поштовању које имамо у Француској.

Изразио је захвалност председнику Француске на изванредном гостпормиство које у западним земљама, каже, није доживео.

Вучић: Пресецање преко ноћи не доноси добре резултате

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да "пресецање преко ноћи" не може донети добре резултате у дијалогу Београда и Приштине, већ да две стране могу да направе безброј малих корака како би поправиле односе.

Вучић је новинарима у Паризу рекао да верује да ће данашњи видео самит, који ће водити француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел, бити отворен разговор, али да не очекује превише резултата, нити сагласност.

Упитан да ли му је после данашњег разговора са Макроном јасније шта би могло да се очекује од видео самита, Вучић је рекао да верује да ће свако говорити о томе како види дијалог, будућност разговора.

"Не мислим да ће да буде превише резултата, биће пронађени некакви принципи, али које не можемо сви да договоримо, тако да верујем да ће изаћи са председничким саопштењем Французи и Немци, ми ћемо посебно, као и Албанци", рекао је Вучић.

Он је рекао да верује да ће се говорити и о могућностима за постизање компромиса и шта је то што сматрају да је важно у наредном периоду.

"Да обезбедимо слободан проток људи и услуга, очување мира, да обезбедимо безброј малих споразума који ће да промене односе између Срба и Албанаца, да видимо шта ћемо да радимо са тим о чему се не слажемо", рекао је Вучић.

Како је објаснио, Албанци ће рећи да су дошли да разговарају о међусобном признају, а ми да то Србију не занима, али постоји безброј малих корака којима могу да се поправљају односи и уради нешто за српски и албански народ.

"То је тактика за коју мислим да је добра, а пресецање преко ноћи је нешто што не може да нас доведе до доброг решења", рекао је Вучић.

Каже да Макрон, као изузетан геополитички стручњак, то разуме. "Смешно би било да кажем да је Макрон на нашој страни, није, али, да ли разуме позицију Србије? Мислим да је разуме и добро схвата.

И мислим да сам на пластичан начин то и објашањавао, тако што сам рекао "Зашто бисмо ми нешто урадили, да видимо шта Србија добија. И он каже "у праву си, хајде да видимо шта Србија добија".