Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Закон о тзв. ОВК додатно шиканирање Срба
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Закон о тзв. ОВК додатно шиканирање Срба

06. август 2020. Извор: Танјуг

Ужасна је за нас вест најављено доношење закона о заштити вредности тзв. ОВК у Приштини, јер је то увођење вербалног деликта, забрана другачијег мишљења и додатно шиканирање и малтретирање Срба, поручио је данас председник Александар Вучић.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Он је додао да је на то упозорио и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и замолио га да то узме у обзир.

"Ако је суштина да нико не сме да мисли својом главом, српском главом, већ да буде сагласан са онима у Загребу, па да идемо да славимо 'Олују', са оним што кажу у Сарајеву, да Цхопић или Шантић не морају да имају улицу, или са онима у Приштини о сукобу 1999. године... То нема никаквог смисла", рекао је председник Србије.

Додао је да ће се видети како ће Брисел да реагује, додајући да то питање има и значајне унутрашње конотације у самој Приштини.

"Али, када видим да долазе на разговоре и добијају подршку дела међународне заједнице, видим да је смисао свега да Србија призна Косово. Онда нам то и кажите, да нећете да разговарате и да је то смисао свега. Чекам само да нам то у неком моменту кажу", рекао је Вучић.

Додао је и да је предлог Београда, у последњој рунди разговора о економији, био да на роби који се увози на КиМ пише Србија, без Република Србија, али да не долази у обзир да на роби која стиже са КиМ пише Република Косово.

"Желели смо да разговори буду суштински, не формални, да се тиме решавају проблеми, а не да неко само чека да прође време како би нам изпоручио захтев који бисмо морали да прихватимо или одбијемо и будемо проказали од свих", рекао је Вучић.

Уследиле су флоскуле и све се претворило у бирократске норме, додао је Вучић и поновио да Београд жели економску сарадњу, јер је за нас важно да се поштују четири кључне слободе - протока људи, робе, услуга и капитала.

Вучић: Јасна порука Србима на КиМ да су непожељни

Најављено доношење закона о заштити вредности тзв. ОВК у Приштини је врло лоше за Србе на КиМ, пошто ће бити изложени врло великом притиску, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да ће Српска листа томе морати оштро да се супротстави.

"Верујем да ћете већ данас поподне или сутра имати информацију од Ђурића, јер Српска листа ће томе морати врло оштро да се супростави".

Вучић истиче да су такви закони порука да не желите да видите Србе који живе на Косову и да је то јасна порука српском становништву на КиМ.

"Мислим да је то чак и амерички амбасадор Коснет добро приметио", додао је Вучић.

Он је подсетио на хапшење Ивана Тодосијевића, због речи да је ОВК чинила злочине.

"Иван Тодосијевић је један врло храбар и породичан човек, момак из Звечана, знам колико се мучио и колико му је то тешко падало и могу да замислим како ће то тешко пасти другим обичним људима", рекао је Вучић.

Истиче да ће Српска листа морати да предузима одређене мере тим поводом.

Београд очекује конкретан потез Приштине, а не штанцовање папира

Председник Александар Вучић каже да ће Београд тражити у наставку дијалога са Приштином, 7. септембра, вероватно, да се испуни договорено из 2013. године,а то је Заједница српских општина.

Он је рекао да је јасно да САД и Немачка неће да повлаче признање Косова, већ да ће гледати како и на који начин да Србију уведу у то.

"Оно што мене брине је да ми не разговарамо о стварним и суштинским проблемима, већ се гледа како да избацимо неки папир. Зато ће српска страна тражити од 7. септембра, када верујем да је наставак дијалога, а ја ће представљати Србију тамо, тражићу испуњење уговора из 2013. године о формирање ЗСО , које је потписано под окриљем ЕУ", рекао је Вучић.

Он је нагласио да Београд очекује конкретан потез, а не штанцовање папира и када то буду видели видеће како ће наставити даље.

"Из дијалога нећемо да излазимо, али хоћемо стварни дијалог, а не дијалог у коме ће свакога дана да нам говоре како треба само да их признамо", навео је Вучић.

Каже да Београд не занима приштинско признање јер је Србија међународно призната земља.

"То сам рекао и Палмеру, Гренелу, Тачију, Лајчеку, свима. Ја разумем њих то је политика њихових земаља и нема ту велике политике", закључио је он.