Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Тешки и непријатни разговори у Бриселу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Тешки и непријатни разговори у Бриселу

27. август 2020.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је вечерас да су разговори у Бриселу са представницима привремених приштинских институција били тешки и непријатни јер су представници Београда, како је навео, морали да се суоче са тврдњама да нема проблема интерно-расељених и избеглих лица и са негирањем навода да на КиМ постоји 18.000 узрупираних кућа и станова.

Марко Ђурић и Драган Владисављевић

Фото: Танјуг

Ђурић је рекао да је у Бриселу данас, у оквиру наставка дијалога на експертском нивоу, разговарано о питањима несталих, интерно расељених и прогнаних, као и о економској сарадњи.

Он је додао да је поменуто и питање нарушавања заштићене зоне код манастира Виски Дечани, као и и Заједнице спрских општина.

"Поменули смо и недавно угрожавање манастира Високи Дечани и заштићене зоне око манастира. Ставили смо акценат и на потребу за што скорије спровођење Заједнице српских општина истичући да је у периоду од протеклих неколико година, како није спроведена ЗСО, сроски народ био лишен колективних, политичких, економских и социјалних права, што је довело до миграције једног дела наших људи према централној Србији и угрозило њихов опстанак на КиМ", рекао је Ђурић.

Ђурић је нагласио да су ово били тешки разговори.

"По много чему непријатни јер смо морали да се суочимо са тврдњама друге стране да тобоже нема проблема несталих и интерно расељених и избеглих лица, са негирањем тврдње да на КиМ постоји 18.000 узурпираних кућа и станова, што се чак помиње и у извештајима ОЕБС-а и са тврдњама да не постоји ниједна једина, да је свака особа која је хтела да се врати на КИМ до сада могла то да уради, али да се Срби нису вратили јер нису желели", навео је Ђурић.

Он је додао да се делегација Србије данас борила за српске интересе, кроз решавање проблема и животних питања обичних људи.

"А животно питање наших људи на КиМ је да се сазна судбина више од 500 несталих Срба", рекао је Ђурић.

Он је навео да то не може да се сазна без отварања архива терористичке ОВК.

"Ми не желимо да на брзину прелетимо преко свих тих тема и да издамо неку политичку декларацију зато да би се рекло да смо се о нечему договорили, ако нисмо стварно решили проблеме људи", рекао је Ђурић.

Он је додао да Србија не жели да гура ствари под тепих.

"Ми желимо стварно решавање проблема људи на Косову и Метохији и зато смо овде посвећени нашим временом, енергијом, трудом и експертизом институција државе Србије које стоје иза државне делгације Србије овде у Бриселу", поручио је Ђурић.

Ђурић је најавио да ће се технички разговори наставити и пре наредног састанка на нивоу председника и представника покрајинксих институција.

Ђурић: Пред Вучићем је веома тежак посао

Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Дурић изјавио је данас да ће технички разговори бити настављени и пре наредног састанак на коме ће учествовати председник Србије Александар Вучић са представницима Приштине, као и да Вучића чека веома тежак посао.

"Нема сумње да ће и председник Вучић, који овде увек заиста најинтензивније могуће и улажући себе максимално штитио државне интресе, имати тежак задатак и тежак посао. То сам видео и данас", рекао је Ђурић одговарајући на питање новинара о резултатима састанка и да ли ће они бити настављени на вишем нивоу и додао да приступ друге стране није био конструктиван.

Каже, да не жели да изговара тешке речи како не би отежао додатно иначе тешку ситуацију, због чега се суздржава, али и да је сит лажи из Приштине.

"Лажи како се на нашим рундама и састанцима разговара о признавању Косова и како на КиМ нема узурпираних кућа и станова, и нема проблема због којих се наши људи не враћају на КиМ. Потребна нам је конструктивна атмосфера и приступ, а не политички говори који не воде конкретном решењу", навео је Ђурић.

Напомиње да, ипак, никада нико није ни имао илузије да ће се тим разговорима лако решавати ствари.

Како је рекао, боље да се некада исцрпљујемо разговорима па да стварно решимо проблеме него да изађемо са неким папирима који лепо звуче, као у прошлости што се радило, а да никада ништа не ресимо.

Поручио је да ће политика Србије и председника Вучић, владе и државне делегације Србије бити решавање проблем и борба за интересе Србије кроз решавање животних проблема наших људи на КиМ и успостављање праве економске сарадње, а не стварање нових баријере.

Биће пуно посла док до неког опипљивијег помака не будемо дошли, додао је Ђурић.

Предложио сам да се договоримо о садржини изјава, Приштина одбила

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је у Бриселу предложио да се Београд и Приштина договарају о садржају изјава представника обе стране након састанака у оквиру дијалога, како не би долазило до ширења дезинформација, међутим, каже, Приштина је тај предлог одбила како би наставила да обмањује јавност.

Ђурић је тако одговорио на питање Тањуга у Бриселу да ли је специјалног изасланика ЕУ за дијалог између Београда и Приштине Мирослава Лајчака упитао о да ли је упозорио представника Приштине због изхава у јавност да “или ће доћи до међусобног признања или процес пропада”.

“Наравно да сам га питао, рекао сам да то никаквог смисла нема, да је то неистинито и штетно за саме преговоре, као и да реакције међународне заједнице морају да буду много оштрије да би се спречило подривање процеса до кога долази кроз ширење лажи о садржини разговора”, рекао је Ђурић.

Из разговора са представницима у Бриселу, Ђурић каже да је стекао утисак да они нису одушевљени ширењем лажних вести о садржани тих разговора.

“Ја сам чак предложио да се договоримо о садржини и тексту наших изјава, да би постојала јасноћа, а не дезинформације. Они (Приштина) на тако нешто нису пристали, зато што желе да обмањују сопствену , али и међународну јавност. Можда се тако надају да ће некога у свету преварити да поново призна једнострано проглашену независност КиМ”, навео је Ђурић.

На питање да ли од септембра можемо очекивати нове теме између Београда и Приштине, с обзирмо да је Лајчак изјавио да се данас ради о финализацији започетих разговора, Ђурић каже да Београд од Лајчака очекује финализацију примене Споразума о Заједници српских општина.

“Та финализација чека већ седам година… Па да мало финализујемо план имплементације који омогућава Србима да имају своју контролу над безбедношћу у локалним срединама, своје просторно планирање, несметано школовање, заштиту манастира Високи Дечани и остало”, поручио је Ђурић.