Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: У Вашингтон носимо платформу за економско повезивање
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: У Вашингтон носимо платформу за економско повезивање

01. септембар 2020. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић најавио је данас да се наша делегација припремила да у предстојећим разговорима о КиМ, у Вашингтону и Бриселу, понуди један озбиљна пакет за успостављање неупоредиво боље економске сарадње и инфраструктурно повезивање.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић, који је члан делегације која на ће на челу са Александром Вучић учествовати у разговорима са представницима Приштине у Белој кући 4. сетпембра, истиче да ће тај пакет бити на обострану економску корист.

"Што се тиче наше делегације, на челу са председником, она носи платформу за економско повезивање која је резултат рада свих наших институција, експерата и озбиљних тимова, а у делагацији ће бити и министар финансија Синиша Мали, председник ПКС Марко Чадеж и ја", истакао је Ђурић гостујући на Првој.

То је нешто што може да створи шансе за младе људи свих националности и заиста смо окренути ка будућости, додао је директор Канцеларије за КиМ.

"На прошлост не можемо да утичемо, али на будућност можемо и морамо", рекао је Ђурић гостујући на Првој.

Истиче да то може да буде добро и за једну и другу страну, као и да Србија жели да рационалнио и озбиљно разговара.

"Србија са пуно мудрости у овом тренутку настоји да избегне ситуацију да се нађе између чекића и наковња и да постане пиун у шаховској партији великих сила. Ми не треба да настојимо да се сверставамо на страну било које од великих сила које се такмиче за утицај и доминацију на нашем подручју и треба да водимо рачуна о српским интересима".

Каже да је Србија за компромис, али онај компромис који је фер и поштен.

"Наша делегација са предсеником континуирано ради на томе да отвори тржиште Косова и Метохије, као и тржиште целог региона за спрске фирме и привреду која је убедљиво највећи извозник у нашем региону. Да отворимо нове путеве и нове пруге и авиолиније, да уклонимо царинске препреке и процедуре", наводи Ђурић.

Већи економски раст и економско јачање, истиче, у данасњој геополитици се све своди на економско јачање Србје и то значи и јацање насе позиције у одбрани наших национаних инреса.

Држаћемо српски курс и нећем се пецати на удицу великих сила, а српски курс значи рад на отварању Србије за боље везе и са САД и ЕУ и са нашим традиционалним партнерима, поручио је Ђурић.

Како је рекао, велика је ствар што имамо прилику да изнесмо у Белој кући и о стуацији у Дечанима и Пећкој патрјаршији и свему кроз шта пролази наш народ.

То је прилика коју ће тим са предсендиком Вучићем максимлано да искористи, нагласио је Ђурић.

Он је казао да је Мирослав Јајчак јуче изјавио између осталог да решење мора бити засновано на међународном праву и да ће на томе чврсто инсистирати наша страна, пошто међународно право узима у обзир и Резолуцију УН 1244 која је саставни део међународног права, затим заштиту српских светиње на КиМ и да се омогуће људска права и друго.

"Имамо пуно аргумената које можемо да изнесмо на терену међународног права", додао је он.