Насловна » Актуелно » Вести » Канцеларија за КиМ: Скрнављење гробља најстрашнији вид вандализма и злочина из мржње
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Канцеларија за КиМ: Скрнављење гробља најстрашнији вид вандализма и злочина из мржње

10. септембар 2020.

Најоштрије осуђујемо још један напад на српска гробља у нашој јужној покрајини, који су, на нашу велику жалост, а на срамоту оних под чијом се привременом управом тако нешто догађа, постали толико учестала појава, да готово и да нема православног гробља јужно од Ибра које у протекле две деценије није било на мети вандала.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Скрнављење гробља у Жакову код Истока, у којем је пре ратних сукоба живело неколико дестина српских породица, представља најстрашнији вид вандализма и злочина из мржње, јер, осим што су надгробни споменици порушени, неки од гробова су прекопани и из њих однети посмртни остаци.

Очито да је мржња шовиниста толика да им сметају и мртви Срби и, упркос томе што годинама поручујемо да је неопходно покренути најширу политичку и друштвену кампању како би се шовинизам на Косову и Метохији искоренио, то није учињено.

Захтевамо од привремених институција самоуправе у Приштини и представника међународне заједнице да уложе озбиљан и искрен напор како би починиоци били идентификовани и кажњени.

У тренутку када Београд и Приштина разговарају о нормализацији прилика на терену, напади попут овог у Жакову болно сведоче да је ситуација на Косову и Метохији далеко од нормалне.