Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Спремни за разговор, ЗСО незаобилазна тема
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Спремни за разговор, ЗСО незаобилазна тема

24. септембар 2020. Извор: Танјуг

Председник Алексаднар Вучић изјавио је данас да је Београд спреман за разговор са Приштином у Бриселу, а да је Заједница српских општина незаобилазна тема.

Алексаднар Вучић

Фото: Танјуг

"Ми смо спремни за разговор. Заједница српских општина је незаобилазна тема и на томе ћемо инсистирати", рекао је Вучић на питање новинара да ли ће бити састанка у Бриселу 28. септембра, с обризом на то да албански медији трвде да делегација Приштине неће доћи.

Иначе, следећа рунда дијалога Београда и Приштине, планирана за 28. септембар у Бриселу, доведена је у питање због одбијања Приштине да разговара о ЗСО.

У европским дипломатским изворима Тањугу је речено да је следећа рунда експертских разговора Београда и Приштине, као и састанак на високом нивоу између председника Србије Александра Вучића и премијера привремених косовских институација Авдулаха Хотија "још под знаком питања" .

Вучић: Настављамо преговоре под окриљем ЕУ у најбољој вери

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће Београд у најбољој вери наставити преговоре са Приштином под окриљем Европске уније.

На питање да ли би Србији одговарало да САД преузме преговоре Београда и Приштине и да ли је недавно у Вашингтону било речи о томе, Вучић је рекао да је то веома комплексно, тешко и сложено питање на које данас, како каже, не би одговарао.

Истакао је, међутим, да се преговори и одлуком Уједињених нација воде под окриљем ЕУ.

"И одлуком УН, и нећу да говорим ко је све на то утицао својевремено, преговори се воде под окриљем ЕУ и у најбољој вери ћемо наставити преговоре под окриљем ЕУ", рекао је Вучић новинарима након свечане промоције нових припадника полиције.

Вучић: По први пут се говори о подели ресурса Газивода

По први пут се говори о подели водних и електроенергетских ресусра језера Газиводе, што је добро за Србију, јер би свакако требало да Срби, са КиМ и из централне Србије имају више користи од тог језера, изјавио је председник Александар Вучић.

На питање шта Америка предлаже по питању Газивода, Вучић је рекао да још увек не предлажу ништа, јер тек треба да ураде студију изводљивости, да би то могло да се види, али да је свакако за нас добро то што се говори о подели ресурса.

"По први пут се говори о подели ресурса, водних и електроенергетских. Ми ни киловата нисмо узимали, тако да је време да почнемо да разговарамо о томе", рекао је Вучић.

Он је истакао да нама не смета да се водом напајају Белаћевац, Обилић, цела Метохија, али је добро да Срби на КиМ, као и из централне Србије, осим лепих плажа, ресторана и места, имају и више користи од Газивода.