Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Приштина неће разговоре, већ да им свет испослује признање Србије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Приштина неће разговоре, већ да им свет испослује признање Србије

25. септембар 2020. Извор: Танјуг

Приштина неће разговоре, неће ништа да дају Србима, рачунају само да ће они који су им дали државу притиснути Србију да им призна независност, рекао је данас председник Александар Вучић поводом Хотијеве изјаве да је питање Заједнице српских општина решено још 2013., преноси Тањуг.

Алексаднар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић није могао да одговори да ли ће ићи на дијалог у Брисел, јер се ствари, како је истакао, мењају на дневном нивоу.

Председник Србије је констатовао да разговори о Заједници српских општина јесу завршени априла 2013. године, а Приштина још није испунила ту своју обавезу.

"Сада се дешава оно о чему говорим много времена, на шта сам упозоравао и ЕУ и све међународне званичнике, да Албанци не мисле да Срби треба да имају било шта, већ да они који су им стварали такозвану државу треба само да притисну дугме и Србија призна независност. Онда ће да изазову нови 17. марта као 2004. да протерају 100.000 Срба који су остали и тиме би завршили свој посао", рекао је Вучић у Истанбулу за ТВ Пинк.

Истакао је да Приштина не жели разговоре о ЗСО.

"Ако сте прочитали у изјави Хотија он је рекао то је завршено 2013. Тиме је изнео најстрашнији аргумент против приштинске стране. Завршено је 2013., а данас је 2020. и ви још нисте испунили своје обавезе из априла 2013. Не знам да ли се тиме хвалите или жалите", казао је Вучић.

Рекао је да је чудна свеукупна атмосфера у свету, због ривалитета Америке и Европе, четири силе, и да нико не жели да прикаже неуспех, ни да укаже ко је кривац.

"Много би било лакше указати да је Србија крива", додао је Вучић.

Вучић је истакао да је Београд спреман за дијалог о ЗСО, за разговоре и да неће никада побећи од дијалога.

"То не радим да би се играли игре окривљавања, већ да бисмо постигли компромисно решење, али знам да није могуће постићи док не дође до темељних и дубинских промена у глави људи у Приштини, док не схвате да су ствари у свету другачије, да Србији нису затворена врата у Вашингтону, да не могу више да рачунају на стопроцентну подршку оних који су их у колевци љуљали. Та ситуација се полако мења, не може драстично. Неће Американци променити став о независности Косова, али имамо отворенија врата за деловање српске политике, наших идеја", објаснио је он.

Упитан да ли путује у Брисел на наставак дијалога, рекао је да се ствари мењају на дневном нивоу.

"Био сам 200 пута у Бриселу, мало пута сам био радостан и насмејан, али такав је посао и верујем да ће на крају грађани Србије бити насмејани кад будемо у ЕУ", подвукао је Вучић.