Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Срби на Косову и Метохији неће бити Хотијеви таоци
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Срби на Косову и Метохији неће бити Хотијеви таоци

06. октобар 2020.

Уцењивачка стратегија Авдулаха Хотија, осим што руши дијалог Београда и Приштине, садржи поруку да Приштина није заинтересована за било какву нормализацију, већ да је за Приштину нормализација само средство да се изнуди признање.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Хоти се користи средствима професионалних уцењивача како би и Србију и Европску унију покушао да доведе пред свршен чин, нудећи избор између блокаде дијалога и признања самопроглашеног Косова од стране Београда.

Надам се да међународна заједница уме да Хотијеве поруке чита између редова, јер оне у суштини садрже претњу да ће Приштина кренути путем дестабилизације уколико не добије призање од Београда.

За Београд је процес нормализације односа, не средство, већ циљ, јер ми смо искрено заинтересовани да се постепено у региону створи атмосфера у којој нерешиве несугласице неће резултирати непријатељством и конфликтима.

Да Хоти искрено жели добро свом народу и свим другим житељима Косова и Метохије не би се понашао као отмичар у талачкој ситуацији, већ би предано радио на спровођењу решења које доприносе и стабилности и помирењу на Косову и Метохији, а концепт Заједнице српских општина за циљ има управо то.

Срби на Косову и Метохији неће бити Хотијеви таоци, и ми ћемо и надаље бити упорни у настојањима да отворена питања решавамо за преговарачким столом, али европским партнерима морам да поручим да ситуација у коју нас Хоти доводи својим политичким безобразлуком постаје све апсурднија, тако да се искрено бринем за будућност дијалога.

Ми ћемо у Бриселу и на сваком другом месту наставити да инсистирамо на спровођењу договора о Заједници српских општина, јер то једино има смисла, и то једино може извући дијалог из вртлога лицемерја, лажи, претњи и уцена у који га Хоти свакодневно гура.