Насловна » Актуелно » Вести » Последње обраћање Марка Ђурића у својству директора Канцеларије за КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Последње обраћање Марка Ђурића у својству директора Канцеларије за КиМ

08. октобар 2020.

Поштовани грађани, драга браћо и сестре, Данас говорим последњи пут као директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

У претходних седам године имао сам част да руководим владином Канцеларијом задуженом за нашу за нашу јужну покрајину и да будем шеф преговарачког тима Владе Србије за разговоре са представницима Привремених институција у Приштини. На ову дужност ступио сам осам и по година након што је Приштина једнострано прогласила независност и петнаест година након повлачења војних и полицијских снага и највећег дела наших институција са подручја јужне српске покрајине.

Овог задатка, који је част за сваког Србина, али истовремено тешког и одговорног посла, примио сам се свестан обима и размера притисака на нашу земљу, свестан неповољне друштвене климе - атмосфере пораза и тешког бремена стања наслеђеног из прошлости - угашених и разорених институција, протеране већине нашег народа са КиМ, наслеђених лоших и чак неуставних споразума и преговора измештених из оквира Уједињених нација на далеко мање повољан терен Европске уније. Ступио сам на ову дужност решен да осигурам да као држава и народ искористимо сваку преосталу правну, економску или политичку шансу да зауставимо насилну афирмацију ове противправне сецесије, отимања дела наше територије, и да осигурамо опстанак наших људи на подручју које је темељ српске државности, духовности, националне етике и идентитета.

Данас, када са ове дужности одлазим, после свих личних, политичких и других битака, великих успеха и повремених мојих неуспеха, сигурнији сам него икада да слобода за наш народ није недостижна и да није неостварива ако будемо наставили да заједно радимо, трудимо се и боримо, мудро, стрпљиво и посвећено.

У овој борби нисам био сам. Био сам део једног складног и добро организованог државног апарата, предвођеног председником Александром Вучићем, који је на свим нивоима, од локалног до највишег државног, улагао и напоре и средства како би били заштићени наши државни и национални интереси, а како би пре свега био заштићен српски народ, који је нажалост до данас остао најугроженија национална заједница на тлу Европе.

На политичком плану успели смо да у безмало немогућим условима, суочени са изазовима и замкама које су на готово сваком кораку пред нас постављане, и без могућности непосредног утицаја на неке од кључних актера, сачувамо током дугог временског периода мир на Косову и Метохији, да сачувамо стабилност захваљујући честим и не лаким разговорима, непријатном и за гледање на моменте ружном политичком тактизирању, али када је било потребно и јасно и јавно исказаном спремношћу да се безбедност и опстанак српског народа на Косову и Метохији брани свим расположивим средствима. Упркос жељама екстремиста, у претходним годинама нису успели да спроведу и организују масовно насиље, наставак оружаних сукоба и масовне погибије наших сународника. Овај важан циљ остварили смо на добробит читаве Србије и посебно нашег народа на Косову и Метохији који тамо са својим породицама живи.

У протеклих седам година предводио сам делегацију Београда на више од 220 рунди разговора у Бриселу. У том периоду смо као држава успели да издејствујемо 18 повлачења међународних признања самопроглашеног Косова. Спустили смо им рампу у Унеску, Интерполу, светској царинској организацији. Потврдили смо подршку савезника нашем територијалном интегритету, али смо и успели и да кредибилитетом и одговорношћу наведемо неке од најдоследнијих иностраних спонзора Приштине да коначно саслушају и српску страну.

На Косово и Метохију одлазио сам кад год ми се указала прилика, више од 150 пута, и онда када је било безбедно и онда када није. И хапшен сам и пребијан и борио сам се свакога дана за наш народ и са нашим народом на Косову и Метохији, уверен у то да је будућност на Косову и Метохији наша, као што треба да буде будућност и свих оних народа који на Косову и Метохији живе.

Изграђено је и капитално реконструисано за ово време 2.470 станова и кућа за интерно расељена лица, повратнике и социјално угрожене породице. Изграђено је 226 индивидуалних стамбених објеката и 39 зграда. Сваке године наставља се са изградњом нових зграда, и до краја ове биће изграђен већи број. У завршној фази су радови на изградњи здравствено-рекреативног комплекса "Рајска бања", чија је прва фаза већ пуштена у рад, али следеће године добићемо још један нови хотел. Реконструисан је и асфалтиран велики број путева, изграђен је велики број нових путних објеката, уређен је велики број комуналних објеката, у много места урађена је водоводна, канализациона и друга инфраструктура, уређен је велики број спортских објеката, од разних балон-сала до спортске дворане у Косовској Митровици. Приводи се крају процес усељавања, а потпуно је грађевински завршено, у свету јединствено повратничко насеље Сунчана долина у општини Звечан. Усељавање у ово насеље значиће услове за нови живот и рад између 1.200 и 1.500 наших људи, кроз изградњу 135 стамбених објеката са укупно 355 стамбених јединица и пратећих јавних објеката. У Сунчаној долини почеће са радом највећи вртић на Косову и Метохији. Центар Косовске Митровице, јединог преосталог града са српском већином на Косову и Метохији, потпуно је преуређен, главна улица преворена је на нашу иницијативу у лепу и модерну пешачку зону. Постављено је више монументалних споменика великанима наше националне историје, међу њима и споменик кнезу Лазару у Косовској Митровици, који је постао нови симбол овог града и нови симбол Срба на Косову и Метохији, али и споменици краљу Милутину у Звечану и Грачаници, Милошу Обилићу у Грачаници, многа друга обележја и белези српског постојања, историје и трајања на Косову и Метохији.

Завршен је и регионални водовод после много година мука на северу Косова и Метохије, и ради се на изградњи секундарне инфраструктуре. Канцеларија за Косово и Метохију је финансирала пројекте везане за рад и опстанак 37 манастира и цркава Српске православне цркве. Заједно са Епархијом рашко-призренском обновили смо у потпуности и делимично 46 цркава, манастира и сакралних објеката наше цркве. Средствима грађана, кроз Канцеларију, заједно са Епархијом, и данас на Косову и Метохији нове цркве и манастире дижемо. Подржали смо несметано функционисање народних кухиња на Косову и Метохији и откуп земљишта на критичним тачкама. Куповали смо куће тамо где су на силу хтели да промене етничку структуру у српским срединама. Правну помоћ добило је више од 2.000 наших сународника и суграђана, а у бројним кривичним поступцима и монтираним политичким поступцима против Срба финансирана је одбрана окривљених. Организована је и финансирана правна заштита имовине Републике Србије и привредних субјеката. Борили смо се и сачували нашу Трпчу, Брезовицу, као и имовину Српске православне цркве. Сваки од тих подухвата подразумевао је колосалну политичку, дипломатску и правничку активност и прегнуће.

При Здравственом центру Гњилане отворено је ново Породилиште у селу Пасјане као и педијатријска клиника, где су већ рођене стотине беба свих националности. За наше здравствене установе обезбеђене су десетине нових санитетских и теренских возила. За потребе наших здравствених установа реконструисане су и обновљене здравствене станице, амбуланте, у Великом Ропотову, Бањама, Јажинцу и Лепосавићу. Комплетно је изграђен и опремљен нови објекат Дома здравља Пећ у Гораждевцу. Набављена је медицинска опрема и апарати за све здравствене установе. Обезбеђена су средства за изградњу рендген сале у Пасјану. Обезбеђена су средства за адаптацију просторија рендген сале у Косовској Митровици. Санирана су одељења педијатрије и пулмологије у Косовској Митровици. Купљен је велики број апарата и других материјала за клиничко-болничке центре. То је само део онога што смо учинили у здравству.

У протеклих седам година изграђен је и реновиран велики број школа и предшколских установа, а наши студенти имају неупоредиво боље услове за студирање: реновиране домове, нове факултатетске зграде, нове кабинете...

Исплаћивали смо континуирано помоћ нашим социјално најугроженијим суграђанима: помоћ породицама повратника, помоћ породицама отетих и несталих лица, као и једнократну помоћ за хиљаде наших суграђана. Онима којима је најпотребније редовно су достављани и хуманитарни пакети хране и средстава за хигијену. Помоћ је пружена и у реализацији сетве у повратничким заједницама, а програмом је обухваћена и економија Епархије рашко-призренске.

Учињено је много тога, али највише се поносим чињеницом да је наш народ на Косову и Метохији постао сложан и кохерентан политички колектив, који је у стању да ефикасно институционалним средствима у Приштини, пред светом, пред било ким, брани српске националне интересе. Ово се није десило само од себе. Српска листа је настала и данас постоји као државни пројекат Републике Србије и целог српског народа. За протеклих седам година прошли смо у већински српским срединама на Косову и Метохији кроз десет изборних циклуса, у којима је српски народ све гласније и све убедљивије исказивао подршку својој држави Србији и жељу да сачува институционалну и другу везу са другим деловима Србије. Ова подршка је за мене и најдрагоценија и најмеродавнија оцена мога рада.

Захвалан сам својој жени Андријани, ћеркама Јовани, Милици и Ђурђи и целој породици што су трпели бројна одсуства, моју нервозу, и подржавали ме у тешкоћама са којим сам се суочавао. Захвалан сам председнику Александру Вучићу који ми је пружио шансу и непоколебљиво био уз наш народ на Косову и Метохији. Захвалан сам бројним људима из свог тима, из наше цркве и институција, са којима сам се раме уз раме борио за очување наше отаџбине и опстанак нашег народа. Искрено сам захвалан и нашим савезницима који нису признали једнострано проглашену независност наше јужне покрајине, и бранећи нашу земљу од комадања штитили основе међународног поретка. Ипак, највећу захвалност дугујем нашем народу, у чијој сам служби био и бићу. Канцеларију за Косово и Метохију у наредном периоду наставиће да води Петар Петковић заједно са тимом доказаних бораца, родољуба, посвећених и марљивих службеника државе Србије који имају задатак да у наредном периоду стигну до сваког нашег човека на Косову и Метохији. У свом раду они ће уживати подршку Александра Вучића, читаве владе, а лично ћу, који год посао будем радио у наредном периоду, наставити да радим заједно са овим људима, које поштујем и ценим и за које знам да су искрени српски родољуби и да читавим бићем раде за подршку и опстанак нашег народа на Косову и Метохији.

Док је Пећи, Дечана, Грачанице и Газиместана биће и Срба и биће Србије на Косову и Метохији. Настављамо нашу борбу, настављамо нашу борбу свом снагом. Наставићемо и да радимо и да се боримо за дан када ћемо и на Косову и Метохији и свуда другде бити неупоредиво слободнији и уједињени. Живео велики српски народ, живела Србија!