Насловна » Актуелно » Вести » Петар Петковић нови директор Канцеларија за Косово и Метохију
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петар Петковић нови директор Канцеларија за Косово и Метохију

09. октобар 2020.

Новопостављени директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић, којег је влада на ту функцију именовала 8. октобра, данас је званично преузео дужност од свог претходника Марка Ђурића.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић и Ђурић потписали су у кабинету директора Канцеларије за Косово и Метохију, у присуству чланова проширеног колегијума бившег директора, Записник о примопредаји дужности.

Новом директору Канцеларије за Косово и Метохију предати су: Извештај о раду, Извештај о броју и структури запослених и радно ангажованих и Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Канцеларији за Косово и Метохију.

Петар Петковић на функцију директора Канцеларије за Косово и Метохију ступа након што се од 2016. године питањима у нашој јужној покрајини бавио са места помоћника директора Канцеларије.

Петковић је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, на Катедри за међународне и европске студије, завршио трогодишње докторске студије и 9. октобра 2018. године одбранио докторску дисертацију на тему: "Транснационализам европске хришћанске демократије у XX веку", стекавши звање доктора политичких наука.

Дипломске академске мастер студије завршио је, такође, на Факултету политичких наука, где је стекао звање дипломираног политиколога мастера 2011. године.

Дипломатску академију Министарства спољних послова Републике Србије завршио је 2007. године, а дипломирао је 2006. године на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

Учествовао је на бројним међународним и домаћим научним конференцијама, округлим столовима и трибинама посвећеним међународним односима, а ауторске радове из области европских студија и других актуелних међународних тема објављивао је у домаћим и међународним научним часописима и зборницима радова.

Запослен је у Институту за међународну политику и привреду у Београду од 2007. године, са звањем научног сарадника, где му је статус у мировању.

Члан је главног одбора Српске напредне странке од 2017. године. Народни посланик био је у деветом сазиву Народне скупштине Републике Србије, од 2012. до 2014. године, а функцију саветника у Кабинету председника Владе Републике Србије обављао је од 2007. до 2008. године.

Петар Петковић рођен је 1980. године у Зајечару. Говори енглески језик, а служи се руским. Ожењен је супругом Надицом, и отац је двоје деце.