Насловна » Актуелно » Вести » Закључци састанка директора Канцеларије за Косово и Метохију са представницима српског народа са Косова и Метохије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Закључци састанка директора Канцеларије за Косово и Метохију са представницима српског народа са Косова и Метохије

13. октобар 2020.

1. Одбијање Приштине да разговара о Заједници српских општина представља удар на виталне интересе српског народа и угрожава његова колективна политичка, економска и социјална права. Формирање Заједнице српских општина је стратешки интерес Срба на Косову и Метохији, и свако игнорисање обавезе да она буде формирана са свим оним надлежностима које јој припадају у складу са бриселским договорима биће третирано као отворени напад на стечена права нашег народа. Срби су пристали да учествују у приштинским институцијама управо зато што им је гарантовано да ће добити чврсте гаранције поштовања колективних права кроз Заједницу српских општина, и зато су, између осталог, и пристали на оснивање локалних власти и других институција по приштинском систему. Уколико Приштина једнострано одлучи да не испуни пред Европском унијом потписане обавезе, престаће и обавезе Срба проистекле из бриселског дијалога, и биће размотрена могућност напуштања свих централних институција у Приштини и укидања свих приштинских институција у већински српским срединама на Косову и Метохији.

 Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

2. Представници Срба са Косова и Метохије исказали су забринутост због све чешћих напада на припаднике српског народа, њихову имовину и светиње, и посебно су револтирани због напада на децу. Договорено је да ће, уз помоћ институција Републике Србије, најодлучније свим доступним каналима захтевати од међународне заједнице да гарантује безбедност у свим местима у којима Срби живе.

3. На састанку је изражено заједничко незадовољство због одбијања Приштине да са надлежним институцијама Београда сарађује на расветљавању убиства Оливера Ивановића и опструкција којима приштински правосудни органи покушавају да заштите налогодавце и починиоце злочина. На састанку су осуђени сви покушаји политичке злоупотребе овог случаја.

4. Срби са Косова и Метохије захвални су председнику Александру Вучићу и Влади Србије на доследној и одлучној помоћи и наставиће да безрезервно подржавају настојања Београда да политичким и дипломатским средствима заштити српске државне и националне интересе на Космету. Срби са Косова и Метохије имају апсолутно поверење у председника Александра Вучића и његову непоколебљивост у борби за српски народ у покрајини, а нарочиту захвалност дугују донедавном директору Канцеларије за Косово и Метохију Марку Ђурићу као кључном актеру те борбе, коју ће наставити и са позиције амбасадора Србије у САД.

5. Посебна захвалност исказана је због највећег инвестиционог таласа у српским срединама на Косову и Метохији у последњих неколико деценија, уз оцену да је економска самоодрживост српског народа у покрајини један од најважнијих предуслова његовог опстанка.