Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Уместо о ЗСО, Тачи Лајчаку изнео списак жеља
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Уместо о ЗСО, Тачи Лајчаку изнео списак жеља

14. октобар 2020.

За дијалог Београда и Приштине би било корисније да је Хашим Тачи специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака информисао када ће омогућити формирање Заједнице српских општина, уместо што му је изнео списак жеља и маштарија о "међусобном признању" и чланству самопроглашеног Косова у УН.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Кандидовање тема које нису у сфери реалног неће помоћи да се дијалог помери са мртве тачке, и једини начин да процес нормализације односа буде настављен, не само формално већ и суштински, јесте да Приштина испуни своје обавезе преузете пре седам и по година и коначно престане да опструира формирање ЗСО.

Будући да господин Лајчак после разговора није учествовао у Тачијевом пропагандном програму, остали смо ускраћени за информацију како ЕУ реагује на чињеницу да Приштини ништа не значе ни потписи на споразуме нити дата реч, али веома брзо ћемо то сазнати.

Београд остаје искрено и недвосмислено опредељен за дијалог, али продуктивног дијалога не може бити са нечасним и некредибилним саговорницима, и сигуран сам да ћемо наићи на разумевање наших европских партнера.

Приштина мора да омогући формирање ЗСО са свим оним надлежностима које јој припадају по бриселским договорима, јер, осим што ни ми ни представници ЕУ немамо времена за хирове Приштине, ни српски народ на Косову и Метохији нема више воље ни снаге да трпи занемаривање и ниподаштавање од стране албанских политичких структура.