Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Без Београда нема решења питања КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Без Београда нема решења питања КиМ

22. октобар 2020.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је јасно да без Београда и компромиса нема решења питања КиМ и истакао да је то показала и седница Савета безбедности УН о стању на КиМ.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"И то што смо јуче на седници Савета безбедности УН могли да видимо различите ставове по питању КиМ од стране великих сила, велику подељеност о томе на који начин се КиМ третира, показује да нема другог решења без оног о којем председник Александар Вучић говори, а то је да идемо у правцу компромисног решења, да без Београда нема решења за проблем КиМ", рекао је Петковић за РТС.

Он је навео да то треба да схвате многи на западу, као и Приштина.

"Једностраним потезима нигде не можемо да дођемо. Без разговора са Београдом, дијалога, без искрене жеље да се дијалогом дође до коначног решења у којем неће ниједна ни друга страна бити понижене", рекао је Петковић.

Он је истакао и да Србија неће пристати на понижења и поруцио да се вара свако ко мисли да се може извршити притисак на Вучића.

Петковић је рекао да управо то што се у извештају генералног секретара УН наводе опструкције Хашима Тачија и Кадрија Весељија говори и о обиму тих опструкција, чији је циљ да се не сазна истина и не утврде чињенице.

Он је рекао да данас није лако бити Србин на КиМ, посебно јужно од Ибра и у српским енклавама, али је истакао да је "напаћени српски народ", заједно са председником Србије Александром Вучићем, опредељен да се бори за свој опстанак и да указује на тежак положај и на инциденте који се дешавају.

"Кад год имате агресивну реторику из Приштине, постоји и појачано деловање албанских екстремиста уперено против Срба. Морамо да порадимо на томе да се коначно стане с нападима на Србе, а посебна одговорност за то је на међународној заједници, посебно КФОР", рекао је Петковић.