Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Подршка кључна у борби за заштиту српских интереса на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Подршка кључна у борби за заштиту српских интереса на КиМ

23. октобар 2020.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се данас са амбасадором Републике Индије у Републици Србији Субратом Батачарџијем.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је саговорника информисао о току дијалога Београда и Приштине, нагласивши да наша страна остаје доследно опредељена за мирно и политичко решавање отворених питања.

Подсетивши да Приштина седам и по година избегава да у дело спроведе кључни елемент Првог бриселског споразума и омогући формирање Заједнице српских општина, Петковић је објаснио да се без пуног спровођења договореног, у дијалогу не може постићи било какав суштински напредак.

Петковић је истакао да је за стабилност региона и економски напредак Србије веома важно да дијалог постоји, али да је очигледно да Приштина није нарочито заинтересована да он заиста и уроди плодом.

Петковић је још једном захвалио амбасадору Батачарџију на доследној подршци коју Индија пружа суверенитету и територијалном интегритету Србије, истакавши да је та подршка од кључне важности у борби за заштиту српских државних и националних интереса на Косову и Метохији.

Петковић је изразио очекивање да ће Србија и Индија наставити да сарађују у оквиру Уједињених нација на заштити међународног права и промовисању мултилатерализма, као и на заштити улоге УНМИК-а, као најобјективнијег међународног чиниоца на Косову и Метохији, чији су извештаји незамењиво сведочанство о ситуацији у јужној српској покрајини.