Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Србија пуноправна чланица УН, са КиМ у свом саставу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Србија пуноправна чланица УН, са КиМ у свом саставу

24. октобар 2020.

Република Србија је пуноправна чланица Уједињених нација, укључујући Косово и Метохију као њену аутономну покрајину, и никако другачије.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Аутономне покрајине не могу бити чланице УН, и то је реалност са којом треба да се суочи и Хашим Тачи и сви остали у Приштини који мисле да је могуће државност добити на поклон.

И овом приликом подсећам да већи део човечанства не признаје једнострано проглашену независност наше јужне покрајине, и жеље Хашима Тачија у тој ствари не играју никакву улогу.

Уосталом, Приштина је доследним игнорисањем УНМИК-а и његове улоге у очувању мира и стабилности на Косову и Метохији на делу показала да презире међународни поредак утемељен на систему Уједињених нација, тако да Тачијеве жеље, осим што су у сфери фантастике, јесу такође лицемерне и неискрене.

А ако је баш напрасно почео да цени УН, нека се замисли над извештајем генералног секретара УН Антонија Гутереша у којем се говори о опструкцији специјалног суда за ратне злочине УЧК од стране Тачија.

Србија је спремна да политичким представницима Албанаца са Косова и Метохије, кад год одлутају предалеко у својим маштањима, помогне у суочавању са реалношћу, као што је то чинила и до сада.

За Србију је Дан УН, који се обележава у знак сећања на доношење Повеље светске организације, свечани дан, јер то је место где наша земља чврсто, на темељима међународног права, брани своје државне и националне интересе на Косову и Метохији.