Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Билборд са амблемом ОВК у Грачаници претња безбедности Срба
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Билборд са амблемом ОВК у Грачаници претња безбедности Срба

15. новембар 2020.

Постављање билборда са амблемом УЧК на прилазу Грачаници је најотворенија претња безбедности Срба у централном делу Косова и Метохије и провокација која указује на то да су Албанци у нашој јужној покрајини још увек далеко од прављења искреног отклона од злочина почињених у њихово име.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Подсећам да се неки од команданата УЧК налазе пред судом управо због злочина почињених над Србима и другим неалбанцима, али и над својим сународницима који су били противници терористичких и злочиначких метода борбе за остварење политичких циљева.

Друштво на Косову и Метохији се пред очима међународне заједнице креће у правцу опасне радикализације, што је несумњива претња за неалбанско становништво, али и за процес нормализације односа Београда и Приштине.

Билборди са амблемом УЧК су дакле отворени позив на насиље и дело људи који се поносе злочинима, и зато очекујем да представници међународне заједнице на Косову и Метохији хитно реагују и предузму кораке како би ова претња била отклоњена, а српски народ да у овом осетљивом тренутку не наседа на провокације.

Свесни смо тежине и деликатности ситуације и зато ћемо наставити да, у интересу безбедности нашег народа, крајње уздржано реагујемо на кривичне поступке који се воде против команданата УЧК, међутим ово је ситуација која позива на узбуну и опрез, јер вербалне претње на Косову и Метохији, како нас је искуство научило, веома лако прерастају у озбиљније безбедносне претње.