Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Победа Радојевића одраз подршке држави Србији
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Победа Радојевића одраз подршке држави Србији

30. новембар 2020. Извор: Танјуг

Победа кандидата Српске листе Милана Радојевића на изборима за градоначелника Северне Косовске Митровице представља одраз подршке Срба на КиМ политици Владе Србије и председника Александра Вучића и показатељ јединства српског народа, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

 Петар Петковић

Фото: РТС

"Глас за Српску листу је глас за државу Србију, за Београд, за будућност и насатавак пројеката, које спроводи влада, а има их 349", рекао је Петковић за РТС.

Он је навео да Србија много улаже у КиМ, да би до краја године требало да буде усељено још осам зграда у Митровици, уз пет недавно отворених и усељених у Лепосавићу.

"Важно је да српски кандидат победи у Северној Митровици, важно је да српски народ осећа сигурност, слогу, јер је јединство, које нам је преко потребно, услов останка и опстанка Срба на КиМ, а оно је створено кроз Српску листу", рекао је Петковић.

Он је навео да Српска листа представља пројекат од националног значаја.

"Управо захваљујући влади и председнику Вучићу ми смо после година и година успели да створимо то српско јединство, да више нема ни Харадинајевих ни Тачијевих Срба, већ само оних који брину о будућности српског народа", указао је Петковић.

Он је рекао да су недавни инциденти, напади на српске породице на КиМ, резултат веома оштре реторике Приштине, и показују да се идеолошка мржња премка Србима прелива на албанске екстермусте, који нападају српску децу, људе, цркве на КиМ.

"Углавном се то све заврши чињеницом да Косовска полиција дође, обави увиђај, утврди о чему се ради, али нема епилога. То значи да нема политичке воље и спремности да се осуди и да се одговорни за нападе на Срба нађу иза решетака", рекао је Петковић.

Подсетио је на речи председника Вучића, да се неће дозволити нови погром Срба, што, како каже, даје снагу српском народу на КиМ да опстане на својим огњиштима, док се Београд залаже за дијалог.

Упитан да ли се и када очекује наставак дијалога, Петковић је рекао да то зависи Брисела.

"Они су (ЕУ) ти који треба, као домаћини који воде дијалог, и да позову", рекао је Петковић.

На питање да ли је реално да наставка буде до краја године, понавља да све зависи од Брисела, да је он адреса за то питање, али да треба имати у виду и епидемиолошку ситуацију.

"Више пута смо рекли, ми смо спремни да одемо и разговарамо, и да нас сутра позову, јер нам је важно да кроз преговоре решавамо кључне ствар. Кад немате дијалог, онда имате инциденте на терену", рекао је Петковић.