Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: ДС предала енергетски систем на КиМ, власт покушава да то исправи
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: ДС предала енергетски систем на КиМ, власт покушава да то исправи

14. децембар 2020. Извор:Танјуг

Србија није потписала ниједан споразум нити се било чим обавезала на предају електроенергетског система на северу КиМ самопроглашеном Косову, како тврде поједини опозициони лидери, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је, такође, навео да је у време власти Демократске странке управљање над енергетским системом на КиМ предато УНМИК-у, а потом и приштинским институцијама.

Петковић је казао да поједини опозициони политичари последњих дана покушавају да дезинформацијама унесу немир у српски народ на КиМ износећи нетачне тврдње да на северу покрајине неће бити струје и да председник Александар Вучић и Влада Србије наводно предају електроенергетски систем на северу КиМ у руке Приштине.

''Србија данас ништа није предала, а они који говоре о предаји полазе од себе, јер су оставили катастрофално стање по питању енергетике још од 2001'', рекао је Петковић новинарима у Палати Србија.

Он је показао споразум из марта 2001.године који је потписао тадашњи министар рударства и енергетике Горан Новаковић и којим су, како је навео, тадашња влада и министарство управљање над електроенергетским системом на КиМ предали у надлежност УНИМК-у.

Петковић је казао да је 2004.године УНМИК ту надлежност предао привременим институцијама самоуправе у Приштини након што је приштинска скупштина донела Закон о енергетици којим надлежност управљања над електроенергетским системом и на северу и на југу преузума приштински оператор преносног система.

''Представници ДС, који сада нападају да нешто предајемо, су те 2004.године ћутали и ништа нису урадили поводом тога што је УНИМК надлежност управљања над енергетским системом предао Приштини'', навео је Петковић.

Како је рекао, од 2012.године власт СНС је покушала да исправи наслеђено стање и 2013.године, након потписивања Бриселског споразума, закључен је Споразум о енергетици којим предвиђа формирање две ћерке фирме ЕПС-а које треба да се баве трговином и дистрибуцијом електричне енергије.

Према закључцима ЕУ из 2015.године договорено је да се те две фирме називају ЕПС трговина и Електросевер.

''На тај начин покушали смо да заштитимо и осигурамо безбедност за Србе на северу КиМ, да поправимо ситуацију коју смо наследили захваљујући Ђиласу, Јеремићу, Ђорђевићу'', рекао је Петковић.

Додао је да, пошто још увек није формирана ЗСО, Приштина одбија и регистрацију тих фирми и истакао да, док се не формирају, за Србију не постоји ниједан разлог да се било шта мења када је реч о електроенергетском снабдевању.

Поновио је да се Србија ништа није потписала нити се обавезала на предају енергетског система Приштини што, како је рекао, доказује и писмо од 19.11.2018. које је УНМИК упутио Електромрежи Србије,а у којем се наводи да питање имовине треба да се решава у оквиру дијалога Београда и Приштине.

''То јасно показује да ми не дамо нашу имовину и да желимо да се договарамо када је реч о имовини, да заштитимо наш електроенергетски систем'', навео је Петковић.

Он је подсетио да је приштински Оператор система трансмисије и тршишта електричном енергијом Косова (КОСТТ) ступио у уговорни однос са Европском мрежом оператора преносног система и добио контролну област, иако се Србија томе противила томе.

''КОСТТ је добио контролну област јер је већина чланица у тој организацији тако гласала, а те државе су се тако понашале на основу одлуке Међународног суда правде у Хагу који је, захваљујући Јеремићу, дао одређену врсту легитимности косовској независности'', навео је Петковић.

Поручио је да држава чини све да обезбеди електричну енергију за Србе на КиМ, сачува виталне интересе, да у оквиру дијалога решава наслеђене проблеме и сачува мир и стабилност на КиМ.