Насловна » Актуелно » Вести » Канцеларија за КиМ: Још један груб напад на српску верску и културну баштину на Косову и Метохији
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Канцеларија за КиМ: Још један груб напад на српску верску и културну баштину на Косову и Метохији

21. децембар 2020.

Канцеларија за Косово и Метохију са великом забринутошћу обавештава јавност да су непознати починиоци у близини остатака православне цркве у селу Суво Грло код Србице поставили знак на којем, на албанском и енглеском језику, пише „Наша црква“.

 Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Иако у овоме тренутку није јасно да ли је реч о нечијој самоиницијативној провокацији, или званичној кампањи Приштине, упозоравамо да је, након угрожавања манастира Високи Дечани и текста на једном албанском порталу у којем се Пећка Патријаршија назива албанском црквом, свакако реч о још једном грубом нападу на српску верску и културну баштину на Косову и Метохији.

Реч је, наиме, о остацима цркве коју Срби из Сувог Грла и даље посећују у обредне сврхе, дакле о живом месту молитве и богослужења, и управо су они, са разлогом, поделили са нама забринутост због овакве провокације.

Широм Косова и Метохије налазе се небројене српске цркве и остаци некадашњих српских православних сакралних објеката који сведоче о хришћанском и српском карактеру наше јужне покрајине, и никоме неће бити дозвољено да насиљем, грубим историјским фалсификатима и јефтиним провокацијама поништи векове српског трајања на тим просторима.

О овом, као и свим сличним инцидентима у претходном периоду, обавестићемо надлежне међународне институције, борећи се доследно за слободу вероисповести и права Српске православне цркве на Косову и Метохији.