Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Пред сваке изборе у Приштини антисрпска реторика
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Пред сваке изборе у Приштини антисрпска реторика

13. јануар 2021. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да се пред сваки изборни процес у Приштини понавља "антисрпска реторика", а поводом објаве Европске комисије на Твитеру да се "актуелни председник Косова састао са комесаром за проширење Оливером Вархеијем" упитао по ком споразуму је ЕУ признала Косово.

 Петар Петковић

Фото: Танјуг

Петковић је гостујући на ТВ Хепи рекао да се сваки пут у изборној кампањи у Приштини албански политичари утркују како да повећају свој рејтинг, а најбољи начин за то је очигледно да "ударе по председнику Александру Вучићу, Србији и српском народу".

Он је додао да су албански политичари схватили да им је најбољи "спорт" антисрпска реторика, јер резултате немају и стање им је катастрофално у свим областима.

Поводом твита ЕК, Петковић каже да је одмах реаговао и затражио да ЕУ објасни по ком споразуму су признали Косово и да ли су се у вези са тим договорили можда са Грчком, Кипром, Румунијом, Словачком или Шпанијом?

Петковић каже да ЕУ и све њене службе и тела, укључујући и Европску комисију, морају да буду статусно неутралне по питању КиМ.

"Јер, ако они признају КиМ, чему онда дијалог?", пита Петковић и додаје да дијалог у Бриселу између Београда и Приштине управо постоји због тога да би дошло до нормализације односа, а не до некаквог међусобног признања.

Петковић додаје да Вљоса Османи, изјавом да Београд треба притиснути да испуни споразуме, не жели да разуме или се прави наивна, јер је Београд све испунио.

Закључио је и да је Србија међународно призната држава, чланица међународних организација и да јој не треба никакво признање већ компромисно решење.