Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Од Немање Срби државотворни народ, споменик је прича о нама
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Од Немање Срби државотворни народ, споменик је прича о нама

27. јануар 2021.

До Стефана Немање били смо племе, од Немање до данас смо државотворни народ, поручио је вечерас председник Александар Вучић и истакао да је споменик Стефану Немањи, споменик великом жупану, али и Србији.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Овај споменик је прича о нама, о томе где смо били, шта смо радили и највише шта смо данас и што желимо да будемо", истакао је Вучић.

Он је рекао да смо се у претходном периоду трудили да Србију подигнемо из пепела, да обновимо и изградимо пруге, путеве, болнице, школе, али и да покушамо да вратимо веру у себе, у могућности и снагу српске државе.

Савски трг, на којем се налази споменик, навео је, место је које је изазивало стид, неуређено, прљаво, на срамоту не само града, већ и целе Србије, сада је потпуно другачији.

"Вечерас сам посебно срећан, јер овде, где стојимо, изнад, налази се и Храм посвећен Немањином трећем сину, великом Светом Сави. Како данас откривамо споменик, тако смо успели да за кратко време изградимо и осликамо мозаик у највећем православном храму. Тако ћемо обновити и Хиландар", рекао је Вучић.

Успели смо оно најважније - економски земљу да опоравимо, национално да одбранимо, духовно да повратимо и уздигнемо. "Имали су Срби Војислављевиће, Вукановиће, Властимировиће, жупане и краљеве, свеце, пре Немање. Да је Србији подарио само Светог Саву или само Стефана Првовенчаног, много би подарио, али подаривши обоијицу, подарио је Србији јаку и први пут централизовану државу, суверени простор између истока и запада", поручио је Вучић.

Истакао је да Немања у рукама држи мач и Хиладнарску повељу.

"До Немање смо били племе, од њега до данас државотворни народ. Зато држи мач, којим је правио и градио, затим чувао и штитио. До Немање смо били култура опонашања и превођења, од њега култура креације, хранитељства и писања, а то симболизује Хиландарска повеља", рекао је Вучић.

Он је истакао да ово није само чин откривања споменика оцу и творцу државе, већ својеврстан чин полагања рачуна о себи, свом идентитету, шта смо научили, шта знамо и где идемо.

Стати овде пред њим значи и покајање за све године које смо га заборавили, али и да смо открили то највеће дрво које се зове Србија, казао је он подсећајућид а на Хиландару ниче лоза коју је он посадо. То дрво, рекао је, треба да порасте и покаже колико је важно имати корен, име и презиме.

Историја народа је само у причи народа, тачна и нетачна, али без прича не бисмо били ми, не бисмо имали шта да причамо, шта да кажемо о себи. Овај споменик велик је зато што је прича о нама велика, тежак зато што је наша прича тешка, а тако леп колико је прича о нама лепа.Овај споменик је прича о нама, о томе где смо били, шта смо радили и највише шта смо данас и што желимо да будемо, поручио је Вучић.

Као што је Немања градио задужбине широм Србије, истиче, морамо да знамо да је све оно што радимо задужбина за нашу будућност.

Без свести да је постојао неко пре нас, неко ко је имао снове, ниједан сан о будућности не би био могућ. Реч данашњица, садашњост у неким језицима се на исти начин изговара као реч поклон, зато што то јесте поклон који смо добили од својих отаца, који су се жртвовали за нашу будућност. Ми имамо садашњост због Стефана Немање и Растка, Стефана Првовенчаног због Милутина, Душана, Лазара, Вука, Ђурађа, и Ђорђа Црног, Милоша, Михаља, Милана, Петра и Александра, због људи који су причали причу о нама, о Србији, нагласио је он.

Вучић је истичући значај твораца наше државе иисторије истакао како реч Србија, коју изговарамо данас није наша, већ је оних који су је сви стварали за нас.

То никада не смемо да заборавимо" , рекао је и поручио да Много крви и много олова је у речи Србија и да је зато толика обавеза свакога ко се усуду да је изговори" У Србији, према његовим речима, није било лако доћи до овог чина враћања огромног дуга.

Србија није могла, није имала чиме, није знала како, дуго се плашила, била крива себи и другима, стајала погнуте главе . Требало је храброст и знања да нисмо никакав балкански изрод, бесно племе без корена, дежурни кривац и да опет станемо на своје ноге, устанемо и сетимо се сваког трена дуге историје и сваког човека који ју је стварао, додао је он.

Како је рекао било доста крви и ратова, али да упркос томе и треба да праштамо и да се кајемо, али поручио да нећемо да пристанемо тек тако "да не постојимо, јер имам историју, име и наше очеве, на које треба да будемо поносни", те поручио да се нецемо одрећи наше историје, културе и језика.

"Нисмо их ни од кога отели, нико нам то није дао и зато немамо коме ни да их враћамо", поручио је Вучић.

Нико неће натерати Србију да се одрекне свог имена и дела, поручио је Вучић додајући да поједини само маштају о томе и причају како ће изместити и уништити споменик Стефану Немањи и Храм светог Саве.

"Поручујем им да су Стефан Немања и Свети Сава, као и њихови споменици и храмови, сидро и крст српског народа и да нико их неће склонити из наших срца, нити са места где су заувек постављени", нагласио је председник.

Вучић наводи и да је тај споменик својеврсна тачка који стављамо на крај једне приче о тешкој прошлости, лошим одлукама и поновном уздизању.

Истакао је да се иза споменика види и једна, како је рекао, нова прича, модерне Србије и Београд на води и захвалио Мухамеду Алабару који је вечерас био присутан церемонији.

Захвалио је представницима Републике Српскем, политичким педставницима из Црне Горе и земаља у окружењу.

"Знамо да живимо у различитим државама, али и припадамо истом роду и ту свест нећемо дозволити никоме да нам је одузму", поручио је Вучић.

Захвалио је Милораду Додику на томе што је заједно са нама на великим стварима које радимо и када је реч о овом споменику Стефану Немањи и Храму светом Сави и обнови Хиландара, као и заједничком обележавању злочина над српским народом.

Вучић је захвалио и Александру Рукавишњикову који је радио и споменике Михаилу Солохову, Џону Ленонну и многе друге које је радио за светске престонице.

Немања је био за нас почетак и овај споменик је за нас крај тог почетка. Он је доказ да је историа створила нас, али и да смо ми у стању да стварамо историју мира, знања и раста".

У име те историје смо овде данас и откривамо споменик, и нека га сви виде уздигнутог и осветљеног и виде Србију какву смо сви направили. поручио је Вучић и завршио речима Светог Саве који се обраћа своме оцу: Моли Бога за нас Симеоне Блажени да се сачува твоје стадо неповређено, слава и сада - живела Србија".