Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Сви морамо да радимо на компромисном решењу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Сви морамо да радимо на компромисном решењу

01. фебруар 2021. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Паризу уочи разговора са француским председником Емануелом Макроном да питање односа Београда и Приштине није лако и да сви, како је поручио "морамо да радимо све што можемо како би смо постигли компромисно решење за обе стране".

Александар Вучић са Емануелом Макроном

Фото: Танјуг

"То није лако, увек сам спреман да саслушам Макрона и његове иновативне идеје како би се приближили решењу. Сигуран сам да ћемо имати искрен и отворен разговор и надамо се да ћемо уз вођство председника Макрона моћи да урадимо нешто у наредном периоду", рекао је Вучић.

Говорећи о изградњи метроа у Београду, Вучић је рекао да ће пројекат изградње Метроа у Београду бити кључна сарадња са Француском и да очекује до краја године изградњу прве линије.

Како је казао, захвалан је француском колеги због његове подршке и помоћи и додао да изградња Метроа није више предизборно обећање већ реалност.

Вучић је рекао и да је задовољан јер је економска сарадња Србије и Француске појачана и да је задовољан тиме.

"На путуи ка ЕУ показали смо способност. Ми смо земља са највећом стопом раста. Имамо добре резултате и уз веће инвестиције из Француске и других земаља ЕУ надамо се да ћемо моћи да достигнемо стопу раста од 6 одсто чиме ћемо бити најуспешнија земља и ове године", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је посета Макрона Србији пре две године била историјска и да је он тада показао не само пријатељство, већ је то урадио на посебан начин.

"Хвала на посвећености и на развојиу билатералне сарадње. За нас Француска није само битна земља већ прави пријатељ Србије. Надамо се да ћемо повећати ниво економске сарадње, по питању трговине", рекао је Вучић.

Када је у питању европски пут Србије и осталих земаља Западног Балкана, Вучић је казао да су све земље прихватиле да нову методологију приступа ЕУ, а која је заснована на шест кластера и коју је педложио председник Макрон.

Вучић је изразио наду да ће тај нови начин убрзати европски пут Србије и додао да наша земља зна шта све треба да уради на европском путу, нарочито у области владавине права.

Председник Вучић је захвалио Макрону на гостопримству и казао да се у Паризу увек осећа добродошло.

"Хвала на гостопримству. Ми увек спомињемо ту вашу посету Београду из 2019. године, надамо се да ћемо моћи још једном да Вас дочекамо и да ћете тада доживети још боље гостопримство", рекао је Вучић.