Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Међусобно признање не стоји ни у једном акту
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Међусобно признање не стоји ни у једном акту

07. фебруар 2021. Извор: Танјуг

Међусобно признање Србије и Косова не стоји ни у једном акту ниједне светске организације, указао је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да разуме да је то нова америчка политика, али да његов одговор неће бити другачији од оног из Беле куће јесенас - да Србија на то не пристаје.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је тако одговорио на питање у вези са честитком председника САД Џозефа Бајдена у којој се први помиње међусобно признање, којег у прошлогодишњој, Трамповој честитки, није било.

"Добио сам честитку Бајдена. Хвала му за честитку. А што се тиче међусобног признања, то не стоји ни у јендом акту ниједне светске организације, ни ЕУ, ни у једној резолуцији", рекао је Вучић.

Он је рекао да разуме да је то нова америчка политика, те да је било покушаја да се та синтагма наметне као нешто што је требало да прихватимо као коначно решење и у Вашингтонском споразуму.

"Већ сам им једном у лице рекао шта мислим о међусобном признају и мој одговор неће бити другачији", поручио је Вучић.

Он је додао и да му различите идеје падају на памет, како би он могао да честита америчком председнику 4. јул, али да је најважније да он, као председник Србије, реагује одговорно и да чува интересе Србије.

Вучић је додао да је за Србију Сретење црвено слово, важно и као државни и као црквени празник, јер је много тога започето и нарпављено на Сретење.

То је за нас много важнија ствар, него што су албанске и америчке жеље. Немам ништа против да они нешто желе, имамо и ми, не само жеље, већ и другачију реалност, уз слободарску традицију нашег народа, рекао је Вучић.

Он је навео да свакако није пријатвно када се то спомиње, јер је јасно да ће комплетна америчка спољно-политичка иницијатива ићи у том смеру, у складу са оним што су радили представници Стејт департмента, виршећи притисак да се што пре испуни део Вашингтонског споразума у вези са Приштином и Израелом.

Али, не журе да Албанци испуне свој део, приметио је Вучић.

Он је поручио да је до наше државе да настави са снажењем земље, у економском смислу.

Да размишљамо о стварима које су важне, да чувамо мир, не одговарајући срцем, мада бих много шта могао да одговорим, али то не би донело срећу држави, па се уздржавам и реагујем одговорно и озбиљно, рекао је Вучић.

Вучић: Довољно сам велики да не дозволим понижавање Србије

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је сувише мали да би могао да се супростави свима у окружењу који би желели крај и нестанак Србије или најећој светској сили која од нас захтева међусобно признање, али сувише велики да дозволи понижавање сопственог народа и рушење сопствене државе.

Вучић је, упитан да прокоментарише нове претње лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, који каже и да ће га склонити, казао је да се ради о веома опасном човеку, у шта смо имали прилике да се уверимо у сваком смислу.

" Не мислим да лаже када говори о уједињењу са Албанијом. Напротив, иду са померањем граница све време, а само је питање када долазите до зида", истакао је он.

Вучић је указао да су прво говорили о међусобном признању, а сада се види да то није њихова, већ америчка идеја, коју Американци нису од почетка наметали до тренутка када су покушали да то учине Вашингтонским споразумом.

"Сада је јасно да је то потпуно америчка идеја, да нису желели разговоре о две Немачке и другим решењима, већ је јасно да хоће потпуно понижење Србије, а на ту врсту понижења све што могу да кажем рекао сам у лице у Белој Кући. Нико није очекивао да смете то да кажете, али ћу то поновити на сваком месту", рекао је он.

"Вучић је напоменио да Харадинај већ други пут прети његовим рушењем, додајући да је то учинио пре две године. "Обећао је да ћу до Светог Николе 2019.бити срушен, када су били протести у Београду, када је говорио да ће сви заједно да ме оборе. И сада је то могуће, као што је увек. Свакако је реч о веома опасном човеку, озбиљном политичару", истакао је он.