Насловна » Актуелно » Вести » Устоличен нови патријарх српски Порфирије: КиМ за Србе није само мит већ пупчана врпца, колевка и суштина идентитета
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Устоличен нови патријарх српски Порфирије: КиМ за Србе није само мит већ пупчана врпца, колевка и суштина идентитета

19. фебруар Извор: Танјуг

Нови поглавар СПЦ, 46. по реду, Порфирије устоличен је данас у Саборној цркви у Београду.

Патријарх српски Порфирије

Фото: Танјуг

Патријарх је уз певање Аксиос (Достојан) примио симболе патријаршијског достојанства - панагију, жезло и белу пану камилавку.

Нови поглавар СПЦ Порфирије поручио је данас у беседи након устоличења да КиМ за Србе није само мит већ пупчана врпца, колевка и суштина нашег идентитета.

"Највећа брига моја, али и наше цркве и даље је наше многострадално Косово и Метохија, наш духовни Јерусалим, како је говорио патријарх Иринеј. КиМ за Србе није напросто само мит, јер мит припада свету имагинације и ту можемо губити и побеђивати. Косово је за нас завет, а тај косовски заавет је везан за Нови завет у чијем темељу је светост", нагласио је Порфирије у беседи.

Отуда је, истиче, Косово за нас нит и пупчана врпца која нас везује са нашом духовном и историјском колевком, са суштином нашег идентитета.

"Ми смо у Косову и Косово је у нама, у нашим светињама, у ћирилици и Косовском завету. Косово је срце Србије, пева наше данашње младо поколење", истакао је поглавар СПЦ.

Додаје да је срце орган живота и љубави, па да тако и на нашем Косову има места за све.

"У срце може и треба да стане свако", поручио је патријарх додајући да има места за све људе које ће обожити лепота Дечана, где је и он сам положио своје прве монаске завете, затим лепота Грачанице, Девича, Пеће патријаршије и друге светиње.

СПЦ саборни организам,посветићу се заједништву без странчарења

Нови патријарх Порфирије у данашњој беседи поручио је је да ће се залагати за заједништво у време када смо изложени духу раздора, да његово службовање на челу СПЦ неће садржати елементе савременог странчарења, ни парцијелног бављења политиком.

Истакао је и да ће за њега то бити један од најважнијих задатака којем се жели посветити за време служења као патријарх.

Да би тај задатак остварио чврсто ћу се држати устројства цркве, које је утемемљено на Светом писму. Црква је саборни организам. Црква је позвана да сабира, обједињује и спаја, да служи миру и јединству, нагласио је он.

Рекао је да се његово служење Богу и роду неће кретати стазама парцијалних интереса, нити садржати елементе странчарења или бављења политиком. Нагласио је да ће се водити током службе патријарха духом службе међу једнакима и да ће настојати да негује саборни дух као најважнији цвет нашег човечанствог стабла.

У савременим односима у друштву, савремена политика схваћена је као борба различитих партија, што често у себи носи и доста непријатности, можда и непремирених односа. Видимо борбу група које се удружују ради понекад међусобног ривалитета, што не видим као политку у изворном смислу те речи, рекао је он.

Говорећи о политици, подсетио је да је политика у изворном смислу те речи у антици, где се појавила као појам, сматрана бригом за заједнички живот.

У тој бризи су учествовали сви грађани, који су сви једнако делили ту бригу. Том врстом политике не само да хоћу, већ дубински осећам да и морам да се бавим као што је сваки човек дужан да то чини у мери које је њему дато и на месту у којем се налази, истакао је Птријарх.

Свечаности у Саборној цркви су присуствовали председник Александар Вучић, члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, чланови Владе Србије, као и београдски надбискуп Хочевар и београдски муфтија Мустафа Јусуфспахић.