Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Очекујем заједнички притисак САД и ЕУ да Србија призна Косово
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Очекујем заједнички притисак САД и ЕУ да Србија призна Косово

23. фебруар 2021. Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић указао је да је пред Србијом веома тежак период, током којег ће бити суочена са различитим притисцима са свих страна пре свега по питању Косова и Метохије, те да очекује заједнички притисак САД и ЕУ да Србија призна Косово.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, након седнице Председништва, рекао да су анализирани последњи избори на КиМ, на којима је потврђена апсолутна доминација Српске листе код српског живља, на чему је захвалан Србима на Космету.

"То је буквално јединствена подршка на северу покрајине, док је за нијансу нижа јужно од Ибра, и мораћемо да се супротставимо, демократским политичким средствима, насиљу албанских политичких субјеката, који злоупотребљавају српске политичке представнике и покушавају да убеде људе да је независност Косова једина опција", рекао је Вучић.

У том смислу, указао је да Аљбин Курти говори како ће разговарати са Србима са КиМ, да би рекао - завршено је и чињеница је да је Косово независно и да ће да разговара са онима који то пријхватају, да са њима "гради будућност Косова".

"Српски народ је то разумео и зато је у тој мери гласао за Српску листу, али то неће бас и у међународној заједници да разумеју и зато је важно да говоримо о томе", поручио је Вучић.

У том контексту рекао је да су донети одређени закључци поводом посете Лајчака следеће недеље.

"Говорићемо шта Србија може, шта не може, шта жели а шта нам не пада на памет ни по коју цену", рекао је Вучић.

Он је истакао да је важно да сви разумеју тежину позиције у којој се Србија налази, посебно после промене у америчкој администрацији.

"За очекивати је заједнички притисак САД и ЕУ на нашу земљу, да испунимо захтев око, како Американце нескривено кажу - признању Косова, пошто приназње Београда од стране Косова не само да не значи ништа, већ је помало и смешно, бесмислено. ЕУ ће користити нешто другачији речник, али иде ка истом циљу", рекао је Вучић.

Он је указао да ће бити притисака и по питању РС.

"Када томе додате цео регионални контекст, у којем није једноставно да сачувате позицију Србије, која највише економски расте. Са том повећаном моћи, економском, али и у војном, културном ниову, поједини ће гледати како да Србију проглшавају за хомогена, неког ко нарушава равноправност и зато ћемо бити изложени свим притисцима, са разних страна, неистинама и различитим кампања. Следи врло тежак период", поручио је Вучић.