Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Са Србима о ситуацији на КиМ, пројектима, новчаној помоћи
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Са Србима о ситуацији на КиМ, пројектима, новчаној помоћи

26. фебруар 2021. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић упознао је данас представнике Срба са Косова и Метохије са ситуацијом пред долазак специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, али и најавио да ће Србија значајно новчано помоћи српском народу на КиМ и наставити да улаже у важен пројекте.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Он је пренео да је представнике Срба са КиМ данас упознао са ситуацијом и пред долазак Мирослава Лајчака и наставка разговора у Брислеу.

"Разговарали смо како то иде, са каквим проблемима се суочавамо, о безбедносним проблемима на КиМ, али и о конкретним пројектима", рекао је Вучић после састанка са Србима у Куршумлији.

Вучић је још једном захвалио српском народу на КиМ који је на изборима, каже, показао јединство, које га није увек красило, јер су схватили да је то једини начин да се изборе за своје интересе.

"Ако је 43.800 гласова било за Српску листу, а другопласирани, који су покушавали да унесу поделу у српски народ, добили 1.300 гласова, јасно је каква је разлика и колика је подршка Српској листи и подршка јединству и заједништву са Србијом", поручио је Вучић.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Како је рекао, и поред тога што су неки улагали много новца у настојањима да поделе српски народ, јер су албански политички лидери желели ту поделу - нису успели.

"А, радили су и преко Београда, и преко неких медија, али нису успели", рекао је Вучић.

Помоћ грађанима КИМ - незапосленима по 200, деци по 100 евра

Председник Србије Александар Вучић најавио да ће посебну финансијску помоћ добили сви грађани који живе на Космету, и то незапослени по 200 евра, док ће сви остали као и свако дете добити по 100 евра.

"Договор је са Канцеларијом за КиМ да посебну финансијску помоћ упутимо, не људима који су пријављени, већ онима који живе на КиМ, посебно оних 12.000 до 14.000 који су незапослени", рекао је Вучић након састанка са Србима.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Незапослени могу да очекују помоћ државе Србије од по 200 евра, нагласио је Вучић.

"Али ћемо и за свако дете које живи на КиМ, као и за сваког човека, што је разлика у односу на централну Србију, обезбедити по 100 евра помоћи", истакао је председник Србије.

То, како је рекао, значи да ће петочлана породица, у којој двоје одраслих запослених добити 500 евра, а ако су двоје незапослених 700 евра.

"То је огроман новац, али тиме желимо да помогнемо посебно сиромашном делу нашег становништву на КиМ", рекао је Вучић и додао да нису сви на КиМ сиромашни, јер има, посебно на Северу, оних који живе пристојно, пре свега, због косовског додатка.

"Али, желимо да замолимо те људе да наставе да се боре, да чувају на своја и наше, српско огњиште на Косову и Метохије", рекао је Вучић.

Вучић: Наш одговор ће бити стрпљивост и трпељивост

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас коментаришући став Приштине и поруке из Брисела и Васингтона око КиМ да они само желе да Србија призна Косово, а да ће наш одговорна све то бити стрпљивост и трпељивост.

Он је тако одговорио и на питање може ли се статус Косова решити на релацзији Приштина, Брисел и Вашингтон без Београда.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

„Видећемо шта ће да кажу за Вашингтонски споразум. Видим да им се не свиђа. Једино што би желели је да Србија призна Косово. Ако мисле да је то реално могуће - благо њима. Ми не мислимо тако“, казао је он.

Вучић је указао да су се неки чудили и критиковали када је рекао „ви радите свој посао, ми ћемо свој“, те поручио да он није, за разлику ранијих власти, изашао са „јаким“ саопштењима као 2004.када су издали народ, када су се ломили крстови, спаљивале цркве на Косову, а да ништа није прдузето.

„Боље да пустимо да они показују нервозу, а ми ћемо да наставимо да се бавимо јачањем наше привреде“, подвукао је он.

Вучић је рекао да без Београда могу да организују можда једино покушај смене власти, као што су покушали, како је рекао, на најглупљи могући начин на улици, силом, па није успело.

Вучић: Нови КБЦ у Грачаници, нов пут од Јариња до Косовске Митровице

Председник Александар Вучић најавио је данас да ће бити реализован пројекат обнове КБЦ Косовска Митровица, да ће градити нови КБЦ Грачаница, као и да ће бити урађен магистрални пут од Јариња до Косовске Митровице.

"Разговарали смо о пројектима, и можемо данас да кажемо шта ћемо да радимо, што ће бити симболи успеха", рекао је Вучић након разговора са Србима са КиМ у Куршумлији.

За магистрални пут од Јариња до Митровице. рекао је да је реч о неких 53-54 километара .

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Биће као писта урађен, шест метара ширине, са банкинама, каналима...",појаснио је Вучић.

Намера је, истиче, да се покаже колико је данас снага Србије већа него ранијих година и деценија, а да грађани од тога имају конкретне користи.

Разговарало се, додао је, и о пројектима у Косовоском поморављу, попут Штрпца, од осветљења у центру града, фасада, до свих важнијих питања.

Радиће се и нова зграда Универзитета у Косовској Митровици.

"Све ове вести за наше људе су веома добре", рекао је Вучић.

Ракић: Пупчану врпцу између Србије и Срба нико не може да пресече

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је данас да квазиполитичари на Косову и Метохоји и они који их подржавају из Београда на последњим изборима у јужној покрајини нису успели да разбију јединство српског народа на КиМ.

Ракић је у Куршумлији, после састанка политичких и институционалних представника Срба са КиМ са председником Србије Александром Вучићем и члановима Владе Србије, рекао да резултат Српске листе на ванредним парламентарним изборима на КиМ није само победа те политичке опције, већ јасан показатељ српског јединства и слоге.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

"Поједини српски квазиполитичари са КиМ, али и они који их подржавају из Београда нису успели у намери да разбију наше јединство", рекао је Ракић.

Он је навео да су замолили председника Вучића да се чешће одржавају састанци политичких представника Срба на КиМ са руководством државе јер им, како је истакао, то много значи.

"Ту пупчану врпцу са државом Србијом нико неће успети да пресече", поручио је Ракић.

Додао је да су Срби са КиМ замолили председника и чланове владе да се улаже у инфраструктурне пројекте на КиМ и додао да је у току велики број таквих пројеката, као и оних који ће бити реализовани у току године.

Ракић је захвалио српском народу на КиМ који је показао слогу, јединство и жељу да опстане на простору КиМ.