Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Србија спремна за дијалог - компромис неопходан, без рокова
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Србија спремна за дијалог - компромис неопходан, без рокова

03. март 2021. Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић поручио је вечерас, након разговора са Мирославом Лајчаком, да је Србија посвећена дијалогу са Приштином и спремна је за његов наставак, да инсистира на компромисном решењу, које ће уважити интересе обе стране, без улитатума, али не поставља рокове за долазак до компромисног договора.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је пренео да је имао добар и садржајан разговор са Лајчаком, који га је упознао са најважнијим стварима из разговора које је водио у Приштини.

Вучић је поручио да је Србија посвећена дијалогу са Приштином и спремна је за наставак дијалога у сваком тренутку, када на тај дијалог буде позвано у Бриселу.

Србија, истакао је, подржава активности, напоре и намере Лајчака да се политиком компромиса дође до решења, које би значило незадовољство или делимично задовољити обе стране, без ултиматума и наметнутих решења.

Председник је навео и да Србија у доброј вери учествује у разговорима и преговорима, у жељи да постоји разумевање и за њене државне и националне интересе, а не само за националне интересе Албанаца.

"У складу са тим, сматрамо да компромисни договор значи - никоме све, а свакоме довољно. Уверен сам да оно што је важно је да је, без обзира на неретко обесхрабрујуће изјаве из Приштине, наша обавеза да будемо одговорни и посвећени, јер неће бити напретка у евроинтеграцијама, а то је стратешки циље Србије, ако не будемо направили озбиљне помале и напредак у дијалогу", рекао је Вучић.

Он је поручио и да Србија не поставља рокове за долазак до некаквог компронисног договора, јер је важније да се направи некакав договор којим ће једно задовољне или незадовољен бити обе стране, него да се исхитреним решењима дође до катастрофе.

Вучић је истакао и да ће Србија инсистирати на потпуном спровођењу Споразума из Брисела, што значи и формраиње ЗСО и све оно што није испуњено, а што требало је и морало још од 2013. године, подсећајући да је Србија све своје обавезе потпуно испунила.

Он је истако личну улогу Мирослава Лајчака, којем је захвалио на посвећености, додајући да је он у Србију увек добродошао.

"Без обзира што нам је лакше и лепше када разговарамо са нашим потенцијалним инвеститорима, о инфраструктурним пројектима... разумемо колико је дијалог важан. И питане безбедности Срба на КиМ је важно и када има дијалога, онда ћемо моћи и њима боље и чвршће да им гарантујемо ту безбедност", рекао је Вучић.

Вучић: Ако рачуна на признање Србије,Приштина прави рачун без крчмара

Србија је спремна на дијалог и компромис, а ако они у Приштини нису спремни на то и мисле да ће нека батина да им створи државу и да ће Срби на то да пристану - праве рачун без крчмара, поручио је вечерас председник Александар Вучић.

Вучић је, после разговора са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, а у вези са изјавама из Приштине, рекао да сваког дана слушамо увек исте приче.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Трудим се да на њих никада не одговарам, не зато што смо уплашени да кажемо што мислимо, или у страху од ЕУ или неког другог. Рачунам да су одговорни и озбиљни људи господари неизговорене речи и слуге изговорене. Зато се трудите да на све увреде цивилизовано одговарате, а тако и неутемељене планове. Слушао сам све изјаве. Не могу да се насмејем, јер је сувише озбиљан тема", рекао је он.

Истакао је да, ако неко мисли да је могуће да ће неко да узме чекић и удари Србију у главу и каже "морате да признате независно Косово" - то се неће догодити.

"Постоје велика очекивања од Приштине од нове америчке администрације. Албанци мисле да могу да не направе нити један компромис, да ће Срби да им дају све што желе, јер то морају под притиском. То се неће догодити", нагласио је он.

Истовремено Вучић је констатовао да је Лајчак у вечерашњем обраћању "случајно" рекао Косово и Србија, јер је требало је да каже Беогард И Приштина.

"Али, добро на то смо у ЕУ већ навикнути, они највећим делом говоре Косово и Србија, иако се ради де факто о Београду и Приштини. Ми ћемо да наставимо да разгвоаврамо и спремни смо на компромисе. Нити бирамо њихово руководство, нити политику, важно је да решавамо наше односе, да они буду добри, да сви живимо добро и једни са другима и једни поред других. Ако они неће шта ћемо", констатовао је Вучић.

Вучић: У чему је компромис,ако је решење у признању?

У чему је компромис ако се само очекује да Београд призна тзв. Косово, упитао је председник Србије Александар Вучић одговарајући на питање новинара да ли је компромис могућ без признања тзв. Косова. "А у чему је онда компромис ако они који посредују у дијалогу, али и Приштина, кажу да је признавање тзв. Косова компромисно решење?" узвратио је Вучић питањем.

"Лако вам неко каже: 'Границе су овакве какве смо их ми поставили, а при томе хоћемо међусобно признање', ја ту не видим ни жељу ни вољу за компромисом", рекао је Вучић на заједничкој конференцији са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком.

Вучић је указао и на то да док ЕУ говори о "пуној нормализацији односа између Београда и Приштине", што, додаје и јесте мандат ЕУ и договорено на нивоу УН, из САД стижу честитке са синтагмом - "међусобно признање".

"Приштински политичари су то понављали као папагаији - 'међусобно признање' и ма како то глупо звучало сваком човеку у Београду, Новом Саду или било где, као да је нама потребно признање Приштине и као да ми не постојимо као држава без њиховог призњања, с друге стране у честитки америчког председника ја добијам исту синтагму - 'међусобно признање'", рекао је Вучић.

Многи би, каже, рекли да је то под приштинским притиском, али се сада види да је то, истиче, америчка идеја.

Додаје да су се због садржаја текста у честитци радовали неки други, али не грађани Србије.

Вучић наводи да је више пута у Бриселу прекинуо албанске представнике када год су говорили о "међусобном признању".

"Немам шта да кријем, наша позиција је тешка, веома тешка. Ми ћемо се суочавати са озбиљним притисцима и морамо да радимо и да учествујемо у дијалогу и да дођемо до компромисног решења", рекао је Вучић.

Али, наглашава, и Србија има своје државне и националне интересе које мора да штити и чува.