Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Још нико није одговарао за погром
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Још нико није одговарао за погром

17. март 2021. Извор: Танјуг

Директор канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да 17 година нико није одговарао за мартовски погром у коме су невини страдали само зато што су били Срби.

Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Ниједне кривичне пријаве нема нити пресуде за 60.000 Албанаца који су кренули да заувек протерају српски народ са простора Косова и Метохије. Морамо да памтимо 17. март зато што је тај дан већ одавно присједињен колективном сећању свог нашег мученичког страдања од Јадовна, Јасеновца до страдања у НАТО агресији", рекао је Петковић након парастоса и полагања венаца на споменик посвећен страдалима у Грачаници.

Он је рекао да је поносан што се данас обележавају датуми страдања српског народа - и Олуја и погром и НАТО бомбардовање.

"Обележавамо све оне дане и догађаје и не стидимо се наших жртава да кажемо да су страдали од руке безумника само зато што су били Срби. Зато је важна опомена председника Републике Србије који јасно рекао свом народу да се више никада погром и Олуја неће десити. Данас имамо снажну државу Србију која стоји уз свој народ и која се бори за свој народ", рекао је он.

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић указао је на значај оваквих окупљања у местима где су страдали Срби.

"Инсистираћемо да и они који су организовали и починили злочине и они који нису никога процесуирали за злочине који су се десили, али и према онима који су морали то да спрече нису то урадили, да ће нас глас увек бити јак и гласан, где год будемо били о томе ћемо говорити", казао је Одаловић.

На академији говорили су градоначелник Грачанице Срђан Поповић, посланица у Скупштини Србије Ивана Попопвић и Наташа Шћепановић, председница Удружења породица косметских страдалника, а присуствовали су свештеници епархије Рашко призренске, представници Владе Србије, локалних институција и чланови породица страдалих Срба током насиља.