Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са Петером Лаунски-Тифенталом о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са Петером Лаунски-Тифенталом о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији

25. март 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са замеником савезног министра и генералним секретаром Савезног министарства за европске и међународне послове Републике Аустрије, амбасадором Петером Лаунски-Тифенталом.

др Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је саговорника информисао о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и о проблемима са којима се српски народ суочава на терену.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је посебно указао на учесталу агресивну реторику приштинских политичара, која је интензивирана јучерашњом изјавом Аљбина Куртија да дијалог Београда и Приштине мора бити заснован на четири ултиматума Београду, која представља реалну претњу за наставак дијалога и води поништавању свега што је до сада у Бриселу договорено.

Петковић је нагласио да разговори у Бриселу морају имати за основу принципе међусобног поверења, чега се Београд доследно придржава, испуњавајући све своје преузете обавезе из дијалога, што очекује и од стране Приштине. Међутим, довођењем у питање формирање Заједнице српских општина, што је најважнија обавеза Приштине из Бриселског споразума, показује се да приштинску страну не занима проналажење компромиса и нормализација односа у покрајини.

Петковић је такође скренуо пажњу на низ инцидената који се свакодневно дешавају у нашој јужној покрајини. Све учесталије скрнављење православних цркава и стални напади на Србе и њихову имовину, јасно показују да код приштинских политичара не постоји ни минимум добре воље за грађење међусобног поверења, мира и суживота на простору Косова и Метохије.

„Београд ће и поред свега, и даље бити опредељен за дијалог као једино средство за нормализацију прилика у региону и мирно, политичко решавање свих отворених питања, али ће исто тако наставити одлучно да инсистира на испуњавању свих обавеза, које је друга страна преузела у бриселским договорима“, нагласио је Петковић.

На крају, директор Kанцеларије за KиМ је изразио очекивање да ће одлични билатерални односи и интензивна економска сарадња између Србије и Аустрије бити настављени и у будућности.

Састанку је присуствовао и амбасадор Републике Аустрије у Србији Николаус Лутероти.