Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са Перлом о ситуацији на КиМ и наставку дијалога
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са Перлом о ситуацији на КиМ и наставку дијалога

26. март 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадором Републике Пољске у Србији, Рафалом Перлом, кога је упознао са тренутном политичко-безбедносном ситуацијом и са положајем српског народа у нашој јужној покрајини.

др Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Директор Канцеларије за Косово и Метохију скренуо је пажњу на све агресивнију реторику приштинских политичара, која је кулминирала скорашњом изјавом Аљбина Куртија о четири принципа Београду, на којима би требало да се заснива дијалог Београда и Приштине, што је озбиљно угрозило наставак дијалога, али и спровођење свега до сада договореног.

Петковић је такође нагласио да перманентно одбијање да се формира Заједница српских општина, показује да Приштини није стало до изградње међусобног поверења и компромиса, на чему Београд инсистира и што је доказао испуњавањем са своје стране, свих до сада преузетих обавеза из Бриселског споразума.

„Агресивну реторику приштинских политичара прате готово свакодневни инциденти, напади на Србе, њихову имовину и православне светиње, што додатно уноси немир код српског становништва и показује да код приштинских политичара не постоји ни минимум добре воље за грађење мира и суживота на простору Косова и Метохије“, подвукао је Петковић.

„Међутим, без обзира на све отежавајуће околности, Београд ће остати опредељен за дијалог и компромис, јер је то једини начин да се сачува мир у региону и да се дође до преко потребног свеобухватног споразума“, закључио је Петковић.