Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Напад на српске младиће етнички мотивисан и последица антисрпске реторике из Приштине
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Напад на српске младиће етнички мотивисан и последица антисрпске реторике из Приштине

10. април 2021.

Брутални физички напад Албанаца на двојицу српских младића у северној Kосовској Митровици који су мирно седели и нису давали никакав повод за такав чин, без сумње је етнички мотивисан и последица антисрпске реторике којој сведочимо последњих недеља.

др Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Српски младићи су нападнути стакленим флашама и другим предметима и упућене су им псовке на албанском језику, док су седели за столом у башти кафића, у пешачкој зони северне Косовске Митровице, која води до моста на Ибру. Нападнути су само зато што су Срби, зато што говоре српским језиком, у чисто српској средини на Kосову и Метохији.

Кроз разговор са повређеним младићима сазнао сам да повреде које су им нанете, срећом нису опасне по живот и да им је пружена неопходна медицинска нега у Здравственом центру у Косовској Митровици.

О овом акту насиља данас смо обавестили и Брисел и захтевамо хитну реакцију међународних представника, али и снажан притисак на власти у Приштини да се починиоци овог злодела што пре открију и адекватно санкционишу.

Нема сумње да је овом бруталном нападу кумовало појачано антисрпско расположење и екстремистичка реторика која у данима за нама долази од политичких представника из Приштине.

Такве поруке по правилу се прелију на живот обичних грађана на Kосову и Метохији и неретко буду окидач за овакве међуетничке нападе.

Догодило се оно на шта нажалост месецима упозоравамо - да када нема дијалога и разговора, има инцидента на терену.

Срби на Kосову и Метохији не смеју и неће бити мете ни жртве било чијег терора, нити политичких аспирација, попут најаве изградње војне базе тик уз север Kосовске Митровице.

Позивам и молим све Србе на простору Kосова и Метохије да остану мирни и не подлежу провокацијама, а њихова држава, на челу са председником Александром Вучићем, ће учинити све да их заштити.