Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Напад на српског младића у Грачаници инспирисан порукама мржње Приштине
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Напад на српског младића у Грачаници инспирисан порукама мржње Приштине

14. април 2021.

Најновији инцидент од стране албанских изгредника, на чијој мети се овог пута нашао деветнаестогодишњи младић српске националности Л. Д. из Грачанице, последица је неодговорне политике и антисрпске реторике коју месецима воде политички лидери у Приштини.

 др Петар Петковић

Фото: Танјуг

Само пар дана раније на северу Косовске Митровице двојица српских младића нападнута су флашама, без икаквог повода, док су седела у кафићу, а нападачи су узвикивали псовке на албанском језику.

Захтевамо од представника привремених органа у Приштини да под хитно прекину са антисрпском реториком којом инспиришу овакве нападе.

Евидентно је да када нема дијалога између Београда и Приштине и када се албански политичари утркују у говору мржње и нетрпељивости према Србима, насиље ескалира на улици и директно утиче на свакодневни живот људи на Косову и Метохији.

Најоштрије осуђујем овакав и сваки вид насиља, и вербалног и физичког. Након напада на православне верске објекте, игумана манастира Високи Дечани, те српске здравствене установе, насиљу су сада изложена и српска деца на Косову и Метохији.

Зато тражимо од представника међународних снага на КиМ, који имају дужност да обезбеде мир и сигурност за српски народ у покрајини, да најозбиљније схвате ове све учесталије инциденте и предузму све мере из своје надлежности како се они не би више понављали.