Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Приштина забраном опет крши све споразуме
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Приштина забраном опет крши све споразуме

16. април 2021.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић, који је планирао да данас и сутра посети КиМ, оценио је да је забраном његове посте Приштина поново ...

 Петар Петковић

Фото: Танјуг

Петковић каже за Танјуг да је Београд најоштрије протестовао код бриселских институција, али и код изасланика ЕУ Мирослава Лајчака због, како каже, једностране и штетне одлуке Приштине да му забарни улазак у јужну покрајину.

Према његовим речима, у образложењу, између осталог, стоји да је он претња за здравље и живот људи на КиМ.

''Ја сам ревакцинисан и цела посета је организована у складу са епидемиолошким мерама'', истакао је Петковић и додао да се Приштина позива на ситуацију с вирусом корона онда када треба њему да забрани посету, али не хаје за ту исту ситуацију када треба да прогони српске лекаре када се спроводила вакцинација на северу КиМ.

Петковић најављује да ће инсистирати на посети Космету колико следеће недеље јер, како каже, жели да буде са својим народом на КиМ.

''Али чињеница да се главном преговарачу у техницком дијалогу забрањује улазак на простор КиМ, само показује да Приштина није спремна да учествује у дијалогу и да директно крши и гази све споразуме и то уочи осмогодишњице Бриселског споразума која се навршава у понедељак'', казао је Петковић.

Додао је да Београд позива на мир и стабилност и нагласио да ће наставити и даље да раде и помажу српски народ на простору КиМ.

Такође, Петковић каже да ће Београд и даље инсистирати на дијалогу, јер је то једини начин и могућност да се постигне мир и обезбеди боља будућност за Србе у јужној покрајини.