Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са Жан-Лујем Фалконијем о ситуацији на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са Жан-Лујем Фалконијем о ситуацији на КиМ

28. мај 2021.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Републике Француске у Републици Србији Жан-Лујем Фалконијем о политичко-безбедносној ситуацији у нашој јужној покрајини и настојањима Београда да се у дијалогу са Приштином дође до компромисног решења.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Том приликом директор Kанцеларије за Kосово и Метохију упознао је француског амбасадора са све учесталијим нападима на Србе и њихову имовину и са готово свакодневним скрнављењем и пљачкањем српских цркава и манастира, нагласивши да је само у последња два месеца оскрнављено дванаест верских објеката Српске православне цркве у нашој јужној покрајини. Петковић је подсетио да је сваки напад на српске светиње на Косову и Метохији био праћен агресивном, антисрпском реториком политичких лидера у Приштини.

Петковић је посебно скренуо пажњу на положај манастира Високи Дечани, део српске и светске културне баштине, који се налази на листи најугроженијих културних споменика Европе.

„Уместо што чињеницу о угрожености Високих Дечана негира, власт у Приштини би требало да спроведе у дело одлуку о враћању 24 хектара одузете манастирске имовине и наложи обустављање изградње магистралног пута поред манастира и тако покаже да поштује бар властите законе, ако већ не верује међународним организацијама“, истакао је Петковић.

„Зато план "Култи", који је покренула косовска полиција у циљу заштите имовине СПЦ, представља врхунац лицемерја и бацање прашине у очи међународној заједници“, подвукао је директор Kанцеларије за Kосово и Метохију. Према његовим речима, они који су палили, рушили и уништавали српско културно благо, цркве и манастире на простору КиМ, не могу сада да их чувају и да се брину о њима.

И поред отворене опструкције Приштине и незаинтересованости за наставак дијалога, Београд и даље сматра да се сва отворена питања могу решaвати једино мирним путем и за преговарачким столом и на томе ће наставити да инсистира, иако је неиспуњавање обавезе формирања Заједнице српских општина, са којом Приштина касни осам година, велика препрека и изазов у процесу нормализације односа, закључио је Петковић.