Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са Ло Кашом о ситуацији на КиМ и дијалогу са Приштином
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са Ло Кашом о ситуацији на КиМ и дијалогу са Приштином

07. јун 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадором Италије у Републици Србији Карлом Ло Кашом.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је са италијанским амабасадором разговарао о политичко-безбедносној ситуацијом на Косову и Метохији и наставку дијалога Београда и Приштине.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је нагласио да Београд остаје опредељен за дијалог, као једино средство за мирно решавање свих отворених питања и стварање предуслова за трајну стабилизацију прилика у региону, али и да је имплементација до сада постигнутих договора важан пут ка грађењу међусобног поверења и предуслов свих даљих разговора. Петковић је подсетио да Приштина осам година не жели у дело да спроведе кључни споразум о формирању Заједнице српских општина, што у великој мери умањује шансе за напредак у наставку процеса нормализације односа.

„Београд је све своје обавезе испунио и наставља да учествује у дијалогу у најбољој вери да нам је потребно заједничко решење и компромис“, рекао је Петковић.

Петковић је саговорника упознао са серијом етнички мотивисаних напада којима је изложен српски народ на Косву и Метохији, подсетивши на готово свакодневне нападе на његову имовину и објекте Српске православне цркве, што јасно указује на реалну опасност до које доводи одсуство дијалога, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Осврћући се на учестале инциденте, Петковић је на крају истакао значај Мисије КФОР на Косову и Метохије, пре свега за безбедност српског народа, за очување мира у региону и стабилизацију стања на терену, чему италијански војници у овој мисији дају значајан допринос.